In contact met collecties - Workshop historische cameracollectie

28 mei 2018
Toelichting
Workshop historische camera’s I (15.30 uur tot 17.00 uur) en workshop historische camera’s II (19.30 uur tot 21.00 uur)
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Grotiuszaal (Workshop I ) en Vossiuszaal (Workshop II)

Op maandag 28 mei wordt in de Universiteitsbibliotheek voor het belangstellende publiek een workshop rond de historische cameracollectie van Universiteit Leiden gehouden. De workshop wordt zowel in de middag als in de avond aangeboden.

Voorbij de inhoud
We leven in een digitale beeldcultuur. In een oogwenk wordt wat ver weg is in ruimte en tijd dichtbij gebracht en gedeeld met vrienden – met dank aan computers en internet. En toch: de nabijheid van oude of exotische objecten fascineert. Wie de kans heeft om zelf originelen te bestuderen en hanteren, ondergaat een unieke ervaring. Daarom organiseert Universitaire Bibliotheken Leiden – als onderdeel van het themaprogramma Voorbij de inhoud – een aantal workshops en nodigt belangstellenden uit om samen met conservatoren en experts een selectie van bijzondere stukken te bekijken en onderzoeken.

Unieke ervaring
Tijdens deze tweede workshop staat de cameracollectie van Universiteit Leiden centraal. Ondanks dat er sinds de laatste millenniumwisseling verschillende fotomusea bestaan, belicht Universiteit Leiden als enige fotocollectie in Nederland systematisch de geschiedenis van de cameratechniek. Kunsthistoricus-in-opleiding Ole Thijs (Radboud Universiteit) en conservator Maartje van den Heuvel (Universiteit Leiden) tonen aan de hand van tientallen voorbeelden, met welke bijzondere apparaten fotografie sinds de uitvinding in de negentiende eeuw werd gemaakt.

Hoe groot en statisch de negentiende-eeuwse studiocamera’s en vroege landschapscamera’s en hun glasnegatieven waren zal te zien zijn bijvoorbeeld; maar ook hoe in de negentiende eeuw reizigers in de woestijn in hun houten camera op locatie hun foto’s konden ontwikkelen en afdrukken. Welke  optische experimenten schuilen er in exotische zelfgebouwde apparaten als een panorama-camera obscura of een in Nederland ontwikkelde groothoek-stereocamera waarvan alle voorstudies nog aanwezig zijn? Ook de ontwikkeling in de twintigste eeuw naar steeds kleinere en handzamere camera’s komt aan bod. Voor de echte liefhebbers doen Thijs en Van den Heuvel uit de doeken hoe de Leidse cameracollectie zich verhoudt tot twee beroemde andere cameracollecties: die van FotoMuseum Antwerpen (B) en het George Eastman House in Rochester (VS).

Programma
Voor deze workshop is geen specifieke voorkennis vereist. Na een korte introductie en instructie kan het publiek onder toezicht de camera’s zelf ter hand nemen.  De workshop vindt op maandag 28 mei twee keer (op dezelfde manier) plaats.

U kunt zich tot 24 mei aanmelden voor:

• Workshop historische camera’s I van 15.30 uur tot 17.00 uur, òf voor
  • Workshop historische camera’s II van 19.30 uur tot 21.00 uur,

via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. workshop historische camera’s I of II en het aantal personen) of telefonisch via ons secretariaat 071-527 2832. Aanmelden is verplicht.