Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Humanities Career Event

  • Career service
Datum
woensdag 18 april 2018
Serie
Humanities Career Event
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Wil je goed voorbereid je toekomst tegemoet? Kom dan naar het Humanities Career Event (HCE). Woensdagmiddag 18 april is dé dag om te bouwen aan je toekomst op de arbeidsmarkt. Blokkeer deze datum dus vast in je agenda. Als het programma compleet is, ontvang je een uitnodiging met daarin de link om je aan te melden. 

Let op, want op 18 april vinden er gelijktijdig in Leiden en Den Haag Career Events plaats:

1) Humanities Career Event in Leiden. Dit event is Nederlandstalig, en is bedoeld voor alle Nederlandssprekende BA en MA Geesteswetenschappenstudenten uit Leiden en Den Haag.*

2)  Campus The Hague Career Event in Den Haag. Dit event is Engelstalig en is bedoeld voor alle internationale BA en MA Geesteswetenschappenstudenten uit Leiden en Den Haag. Daarnaast zijn ook de studenten van de Faculteit Governance and Global Affairs aanwezig.*

*Nederlandssprekende BA International Studies-studenten zijn vrij om te kiezen naar welk event ze willen gaan

Aanmelden

De aanmelding is inmiddels gesloten. Mocht je toch nog willen deelnemen, meld je dan woensdag uiterlijk om 12.30 bij de balie in het Lipsius, en dan kijken we bij welke workshops nog plek is. Je kunt dan ter plekke cash of via pin betalen.

Programma

Alle informatie over de workshops vind je hieronder. Er zijn workshops van diverse werkgevers, o.a.: Google, Ministerie van Buitenlandse Zaken, AIVD en De Correspondent. Daarnaast kun je deelnemen aan workshops over o.a. LinkedIn, netwerken, solliciteren en nog veel meer. Dionne Stax, presentator van het NOS Journaal is onze Keynote speaker!

In Den Haag is een vergelijkbaar, grotendeels Engelstalig programma, met Keynote speaker Jamila Aanzi, Women's representative of the UN.

Zet jezelf alvast op aanwezig op het Facebookevent van je keuze, en we hopen je op woensdagmiddag 18 april te zien!

Facebook event Humanities Career Event in Leiden
Facebook event Campus The Hague Career Event in Den Haag

Tijd Activiteit
12:30 - 13:00 Registratie
13:00 - 13:15 Opening door Loopbaan Service Geesteswetenschappen
13:15 - 13:45 Keynote Speech, Dionne Stax
14:00 - 14:45 Workshop / informatie sessie ronde 1
15:00 - 15:45 Workshop / informatie sessie ronde 2
15:45 - 17:15

Activiteitenmarkt en borrel

Workshops

In een presentatie wordt door een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst een beeld geschetst van wat de dienst doet en wat vooral ook niet. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen over wat je met jouw studie of achtergrond kunt bijdragen aan een veiliger Nederland.

Femke Vermeer

Ik ben Femke Vermeer, in 2015 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden met een master Maritieme Geschiedenis en nu anderhalf jaar werkzaam bij Ormit. Ormit is een specialist in traineeships en gaat daarbij uit van persoonlijk leiderschap wat bestaat uit vijf pijlers: het creëren van verbinding, kennis hebben van zaken, managen van processen, van buiten naar binnen kunnen vertalen en stijlflexibiliteit. Als trainee ben ik gedetacheerd bij de Belastingdienst waarbij ik projectleider ben geweest binnen het onderdeel Midden- en kleinbedrijf en teamleider ben geweest van een vaktechnisch team bij de Douane. Een start bij Ormit heeft ervoor gezorgd dat ik in mijn eerste baan echte verantwoordelijkheden kreeg en mijn ontwikkeling en carrière perspectieven zijn versneld.

Wil je alvast iets meer weten over Ormit of het traineeship? Hierbij een link naar Ormit:

http://www.ormit.nl/

En een filmpje waarin ik vertel over het traineeship:

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Het is mens-eigen om je te richten op wat nog niet zo goed gaat binnen je commissiewerk of studie. Maar wat zijn jouw kwaliteiten? En hoe zet je die in? Binnen deze workshop gaan we op zoek naar jouw kwaliteiten binnen het persoonlijk leiderschapsprofiel van Ormit en hoe je die in kan zetten in jouw sollicitaties.

Kirsten Bense

Welke mediastages zijn er? Hoe ontdek je welke functies passen bij jouw kwaliteiten en interesses? Waar moet je bij het solliciteren op letten? Tijdens de stagevoorlichting geeft Kirsten Bense van Mediastages studenten antwoorden op deze vragen. Verder geeft ze de deelnemers concrete handvatten en voorbeelden van passende stages. Na afloop kunnen studenten vragen stellen en helpt Kirsten graag bij het vinden van een passende stage.

Hoe begin je met werk zoeken? Wat is dan belangrijk? Leer tijdens deze workshop welke zoekstrategie bij jou past. In de huidige arbeidsmarkt wordt je netwerk steeds belangrijker, zorg dat je je eigen netwerk uitbouwt en handig inzet tijdens je zoektocht.

Deze workshop wordt gegeven door Loes Nordlohne. Als loopbaanadviseur bij de Loopbaan Service Geesteswetenschappen adviseert zij studenten bij het voorbereiden op de loopbaan en het vinden van werk. Zie hier de activiteiten van de Loopbaan Service.

Nadia Verwaal en Marlies den Boer werken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nadia werkte tussen het behalen van haar BA en MA Russian Studies als lokaal economisch medewerker op het Nederlandse ambassadekantoor in Almaty, Kazachstan. Met haar MA op zak ging ze bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering aan de slag in de internationale handelspromotie tussen Nederland en Oost-Europa en Centraal-Azië. In 2013 startte ze via het zogeheten diplomatenklasje bij Buitenlandse Zaken. Ze hield zich eerst bezig met vredesmissies en werkte vervolgens op de Nederlandse ambassade in Moskou. Momenteel is Nadia lid van het team dat de inbreng van het Koninkrijk der Nederlanden in de VN Veiligheidsraad coördineert. Marlies begon in 2015 tijdens haar MA International Relations aan een stage bij de directie Inclusieve Groene Groei. Als stagiair werkte zij mee aan de organisatie van de Planetary Security Conference. Na haar stage kreeg ze bij IGG een baan aangeboden. Inmiddels heeft ze op verschillende dossiers gewerkt, zoals polair beleid, oceanen en klimaat. Momenteel werkt ze voor het watercluster van IGG en is ze onder andere verantwoordelijk voor beleid op het gebied van grensoverschrijdend waterbeheer en waterdiplomatie.

Nadia en Marlies geven middels een interactieve Q&A-sessie een kijkje in de keuken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bespreken hoe het is om beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken te zijn, vertellen waarom zij voor het ministerie hebben gekozen en hoe je hier zelf binnen kunt komen, en leggen enkele politieke dilemma’s voor waar je als beleidsmedewerker mee te maken hebt.

Paul Vierthaler

Have you ever wondered how to rapidly extract information from a website? Or how to easily retrieve email or web-addresses from a long document without knowing their format beforehand? In this workshop, Paul Vierthaler (University Lecturer in Digital Humanities) will show you how to work with Regular Expressions (regexes) to supercharge your informational retrieval skills. Regular expressions form the backbone of many useful tasks in the workplace (and are extremely useful for research in any domain) and are one of the many skills taught in the new digital humanities minor.

Toelichting volgt

De Correspondent bestaat sinds 2013 en is het snelst groeiende digitale journalistieke platform van Nederland. We zijn volledig advertentievrij en het is onze ambitie elke dag diepgravende journalistiek aan onze ruim 60.000 leden te bieden.

Dagelijks verschijnen er nieuwe artikelen op ons platform, en soms groeien ideeën op de site uit tot boeken. Want voor grotere series en onderzoeken kan een boek de beste vertelvorm zijn. Daarnaast zien we boeken ook als een manier om onze journalistiek naar een breder publiek te brengen. We hebben tot nu toe zes boeken uitgegeven die allemaal in de bestsellerlijsten zijn beland. Allemaal geschreven door onze eigen journalisten.

In de workshop op 18 april vertelt uitgever Milou Klein Lankhorst je graag over De Correspondent en meer in het bijzonder over onze uitgeverij. Hoe beslis je wanneer een onderwerp zich leent voor een boek? Hoe bepaal je de oplage? En de titel? Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een boek? En hoe zorg je ervoor dat mensen je boeken ook echt willen kopen? Ben je nieuwsgierig naar hoe een uitgeverij werkt en hoe deze bijdraagt aan onze journalistiek schrijf je dan is deze workshop voor jou.

Sanne Grootveld

Gedragsverandering door communicatie

Sanne is gedrags- en communicatieconsultant bij Tabula Rasa. Je zou dit onderzoeks- en adviesbureau kunnen kennen van de campagnes voor BOB, NIX18 en Onderweg ben ik OFFline. Naast het ontwikkelen van communicatiestrategieën voor dit soort grote overheidscampagnes, werkt Tabula Rasa voor allerhande overheden en bedrijven, zoals het RIVM, de gemeente Amsterdam, de NS en de provincie Zuid-Holland. Klanten komen bij Tabula Rasa voor gedragsvraagstukken (Hoe komt het dat minder mensen hun kinderen laten vaccineren? Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet beschonken achter het stuur gaan zitten?). Voor het beantwoorden van dit soort vragen gebruiken we principes en onderzoeksmethoden uit zowel de sociale wetenschappen als de communicatiewetenschappen. In deze workshop zullen we een aantal casussen gaan behandelen, waarbij we zullen focussen op de meerwaarde van de geesteswetenschappen hebben binnen de onderzoeks- en advies/consultancywereld.

Wilkens c.s. is a Leiden based translation agency. However, it is not a company that merely employs translators. The workshop given by Wilkens c.s. is for everyone with an interest in commerce and business services in the world of international communication. All you need is affinity with languages, a language degree isn’t mandatory: most employees at Wilkens c.s. have a Master of Arts. Wilkens c.s. deals with all varieties of commerce trajects such as sales, consultancy and execution. They work with a large database of external translators. In order to keep pace with the growth of the firm they are looking for graduates interested to work as account manager and project manager. Would you like to know more about a career in a thriving commercial environment, then join the Wilkens c.s. workshop.

Livewords is het grootste vertaal- en tolkbureau van de Benelux. Onze liefde voor taal maakt dat we 7 dagen per week, 24 uur per dag, vol overgave bezig zijn met het verbinden van mensen door middel van taal. Natuurlijk kunnen we dat heel saai tolken en vertalen noemen, maar voor ons betekent dit veel meer. Taal is niet zomaar iets, het leeft en bruist. Het legt geheimen bloot van elke cultuur, gaat voorbij aan grenzen. Want wanneer u dezelfde taal spreekt, leert u elkaar begrijpen. U kunt samen de volgende stap zetten en er gaan werelden voor u open. Daarom doen we bij Livewords meer dan tolken en vertalen, we connect cultures.

Graag nemen we jullie mee in de verschillende carrièremogelijkheden binnen de vertaalwereld. Onze nieuwe partner Kees Engels vertelt jullie zijn verhaal; hoe hij van vertaler ondernemer is geworden. Met name binnen de advocatuur heeft Kees de afgelopen 30 jaar een reputatie opgebouwd als een vertaler met kennis van zaken, die meedenkt en het jargon beheerst. Met zijn vertaalbureau Engels & Partners is hij betrokken geweest bij veel spraakmakende juridische zaken in Nederland. Ook vond hij het een eer de nieuwe Corporate Governance Code en Arbitragewet te mogen vertalen.

Kees Engels

Kees is meermalig gastdocent geweest aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verzorgt van tijd tot tijd (juridische) vertaalcursussen voor vertaalprofessionals. In januari 2018 verkocht hij Engels & Partners aan Livewords, waar hij nu werkzaam is als Head of Translator Relations. Zijn missie: een win-win situatie creëren voor freelance vertalers en voor Livewords.

 

 

Anna Bomhof

Anna Bomhof, recruiter bij Livewords, zal samen met een van onze stagiaires meer vertellen over de verschillende functies binnen een commercieel vertaalbureau. Zij zal studenten handvatten geven hoe je te presenteren als beginnend vertaler aan potentiele werkgevers en opdrachtgevers.

Wist jij dat uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de sollicitatiebrieven niet of niet helemaal worden gelezen? Waarom schrijven en vragen wij dan nog massaal sollicitatiebrieven? Zeggen lichaamstaal en uitstraling niet veel meer over jezelf dan woorden op een blaadje? Met een videosollicitatie kan jij al kletsend jouw sollicitatiegesprek binnenhalen. De voordelen van videosolliciteren: Je boodschap komt beter over, je valt op, je laat zien dat je echt wil en je kunt eventuele vooroordelen ontkrachten.

Mourad El Moussati is oprichter van sollicitatiemarkt.nl en richt zich op het maken van videosollicitaties. Mourad zal je kennis laten maken met videosolliciteren en je leren hoe je zelf een goede videosollicitatie maakt. Jou inspireren en motiveren is een belangrijk onderdeel van de workshop. De workshop bestaat uit twee delen: tijdens het eerste deel komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe werkt videosolliciteren en wat zijn Mourad’s ervaringen met deze nieuwe vorm van solliciteren?
  • Hoe wordt videosolliciteren ingezet en welke verschillende vormen zijn er?
  • Hoe populair is deze manier van solliciteren en hoe zal het zich ontwikkelen?
  • Waarom zal het maken van een videosollicitatie voor jou kansen vergrotend werken?

Tijdens het tweede deel van de workshop zal je zelf aan de slag gaan met het maken van een videosollicitatie en leer je hoe je deze kan maken.

Als huiswerk vragen we of je alvast een korte pitch wil voorbereiden. Misschien heb je een leuke vacature op het oog, waar je jouw pitch op kunt richten!

Bekend van
Het Algemeen Dagblad, NOSop3, FunX en 5Uurlive!

Je hebt de sollicitatieprocedure overleefd en je hebt die hele leuke baan in the pocket! Nu komt het lastige gedeelte, het onderhandelen over je contract. Je wil die baan heel graag, en je wil natuurlijk niet ondankbaar overkomen.. Maar ook niet met hetvervelende gevoel opgezadeld zitten dat je onderbetaald wordt.  Tijdens deze workshop leer je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel te komen bij je nieuwe werkever. 

Deze workshop word gegeven door Berber Noordzij. Als stagecoördinator en loopbaanadviseur bij de Loopbaan Service Geesteswetenschappen adviseert zij studenten bij het vinden van een passende stage en de zoektocht naar een baan. 

Je cv is je visitekaartje! Belangrijk dus om daarmee een goede eerste indruk te maken bij een werkgever. Stuur je CV vóór 16 april naar de Loopbaan Service Geesteswetenschappen (cvcheckhumleiden@gmail.com) en je krijgt het op het HCE nagekeken terug. Heb je daarover nog vragen? Maak dan ter plekke een afspraak (10 minuten) met de  loopbaanadviseur om al je vragen te stellen.

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies. Bijvoorbeeld met vragen over bepaalde sectoren of beroepen. Hoe kan ik aan het werk in een bepaalde sector? Welke stappen kan ik ondernemen om ook aan de slag te gaan als consultant of conservator? In deze workshop leer je hoe je je aanmeldt voor het mentornetwerk, hoe je een geschikte mentor zoekt en hoe hij of zij jou kan helpen. Mentor Maarten Asscher vertelt in deze workshop waarom hij zich graag voor studenten inzet, en hoe hij jou kan helpen bij je toekomstplannen. Ook hoor je ervaringen van een mentee, een student die al langer gebruik maakt van het mentornetwerk. Nieuwsgierig geworden? Lees en bekijk alvast wat ervaringen van studenten en hun mentoren!

Juliën is trainee bij de gemeente Delft. Hij heeft in Leiden politicologie en filosofie gestudeerd en daarnaast een tijdje als redacteur bij deze faculteit gewerkt. Tijdens het traineeship bij de gemeente Delft werkt hij aan verschillende opdrachten van elk 8 maanden. 

Tijdens deze workshop gaat hij jullie meer vertellen over wat zijn traineeship bij de gemeente Delft inhoudt en waarom hij denkt dat hij deze functie heeft gekregen. Daarnaast wil hij graag samen met jullie kijken naar een case. Deze case gaat over het feit dat de gemeente op zoek is naar een manier om participatie van de bewoner te stimuleren. Hoe kan de gemeente dit het best aanpakken? En wat kunnen mogelijke valkuilen zijn?

Kayleigh Goudsmit

Als starter op de arbeidsmarkt vond ik het moeilijk om uit te leggen wat de toegevoegde waarde van mijn vaardigheden was. Inmiddels ben ik al een aantal jaar aan het werk: eerst bij de overheid, nu in de wetenschap (niet als wetenschapper). De afgelopen jaren heb ik door de organisatie van ‘Maak werk van Geschiedenis’ en het schrijven van ‘Gezocht: Historicus’ een goed beeld gekregen van wat historici kunnen en waar zij allemaal terecht kunnen In deze workshop vertel ik meer over mijn eigen pad van afstuderen naar werk, en laat ik je zien hoe je het beste aan werkgevers uit kunt leggen waarom ze jou als historicus (of geesteswetenschapper) moeten aannemen. Kayleigh Goudsmit (1990) studeerde Geschiedenis (VU) en Boekwetenschap- en Handschriftenkunde (UvA). Ze werkte onder andere voor UWV en als freelancer. Tegenwoordig werkt ze als webredacteur en communicatiemedewerker voor Huygens ING en KNHG.

Wij zijn Coutinho, een educatieve uitgeverij. Tijdens deze workshop nodigen we je uit om in de wereld van een uitgeverij te stappen. We nemen je mee in ons werkproces: hoe ontwikkelen we een educatief, didactisch sterk product? We laten zien wat daarbij komt kijken op het gebied van redactie en marketing. Je gaat zelf aan de slag, zodat je ervaart hoe het is om bij een uitgeverij aan het werk te zijn.

Daan van Esch has graduated with an MA in Asian Studies in 2012 and now works at Google in California. The workshop will take place via a live video feed from there. Working as a Technical Program Manager in the Speech Recognition and Synthesis team, Daan is well versed in the details of working at Google.

The presentation will cover a day in the life of a Google employee, give an overview of the organization, and touch upon various positions that might be interesting to humanities graduates. For those students eager to turn their academic skills into marketable ones for industry positions at tech companies like Google, this workshop will prove indispensable. The workshop will be followed by a Q&A session.

Sprekers

  • Lianka Bruijnen (BA Italiaanse Taal en Cultuur, MSc Business Administration)
  • Rikke Gammelgaard (BA Comparative Literature, MA Cultural Analysis)

Het LDE Traineeship is een management traineeship van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het traineeship is voor WO afgestudeerden vanuit alle richtingen, dus ook voor jou als geesteswetenschappen student!

Tijdens dit tweejarig traineeship ga je aan de slag met verschillende projecten op een van de drie universiteiten. Na een jaar wissel je van functie (en universiteit). Hierdoor krijg je de kans om jezelf op meerdere vlakken te ontwikkelen en er nog beter achter te komen welk werk het beste bij jou past. Daarnaast volg je gedurende de twee jaar met je groep medetrainees trainingen op het gebied van onder andere zelfontwikkeling, advisering, leiderschap en projectmanagement.

In deze workshop vertellen we je alles over het traineeship, de trainees, de projecten en de opleidingsmogelijkheden, en hoe je LDE trainee kunt worden. Daarna zullen we aan de slag gaan met een korte casus, zodat jullie een idee krijgen hoe het is om als LDE trainee aan de slag te gaan!

Meer info? Kijk op onze website: www.ldetraineeship.nl.

How do you know where your Humanities education can take you?  One way is to extrapolate from societal trends and identify a need that your Humanities skills can serve. This can help position yourself within societal challenges and across cultures.  Another way is to focus on the opportunities to use these skills in jobs which don't exist yet. Matching your skills to society can identify opportunities to create your own job. In this workshop, we work with our Future Job Canvas to help you envision your future. 

Young Advisory Group is een strategisch consultancy bureau gerund door studenten. Getraind door professionele consultants van Berenschot en Roland Berger Strategy Consultants, zijn onze klanten verzekerd van een professionele aanpak door een jong en dynamisch team met verschillende achtergronden. Meer dan 150 adviestrajecten zijn al succesvol uitgevoerd en we zijn constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Gefocust op de maximale ontwikkeling van onze consultants hanteren wij een sociocratische structuur. Door deze volledig platte structuur is elke consultant even verantwoordelijk voor het runnen van de stichting. Dit brengt een hoop ondernemerschap met zich mee en biedt ruimte voor nieuwe initiatieven. 

Vanuit de vestiging in Rotterdam komen we graag naar het Humanities Career Event om jullie meer te vertellen over de Young Advisory Group! Hierbij zullen we naast uitleggen wat de YAG precies doet, ons ook focussen op wat jij bij de YAG zou kunnen doen. Om jullie te laten proeven van het consultancy vak gaan we met jullie een oefening doen waarbij je eigen consultancy skills getest worden. Naast heel leuk is deze ook vooral nuttig, de oefening zit eigenlijk in elke sollicitatie van een strategisch consultancy bureau. Dus doe er vooral je voordeel mee! 

Een duurzame succesvolle relatie start met een ontmoeting: een werkelijke open poort naar verbinding.

Om elkaar op deze manier te kunnen ontmoeten, is van beide kanten behoorlijk wat nodig. En je hebt alleen invloed op hetgeen jij inbrengt. Daarop concentreren wij ons dus ook tijdens onze trainingen.

Dit doen we vooral door de metafoor van Zakelijk Flirten te gebruiken. Flirten is immers een manifestatie op de weg naar de poort van verbinding. Wat je ervoor nodig hebt is: openheid, kwetsbaarheid, (zelf)vertrouwen, bewustzijn, focus, positieve stemming, lef en daadkracht.

De drie belangrijkste non-verbale basiselementen - de bouwstenen van een duurzame relatie - komen tevens aan de orde: de eigen ja-stand, aandacht richten en contact maken.

De trainer is Merel Stegeman 

Mike Spaans

LinkedIn kan op meerdere manieren bijdragen aan je loopbaan. In deze workshop krijg je tips over de het gebruiken van LinkedIn en ga je direct praktisch aan de slag met je LinkedIn-profiel. We zullen het hebben over het zoeken van een baan, etiquette op LinkedIn, recruiters, contacten leggen, inzet van groepen, de layout én inhoud van je profiel.   De workshop heeft het karakter van een beginnersbijeenkomst.

Deze workshop is bedoeld voor 1) studenten die nog geen LinkedIn-profiel hebben maar er wel een willen aanmaken 2) Studenten die wel een profiel hebben maar eigenlijk niet zo goed weten wat ze er mee moeten 3) studenten die meer uit hun LinkedIn-account willen halen. 

Humanities Career Event aftermovie 2017

Wil je alvast een impressie van het evenement? Bekijk dan de aftermovie van de 2017 editie.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.