Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Gemaskerde krijgers

  • Dr. Bas Verberk
Datum
maandag 30 april 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Het strijdtoneel van de Samoerai

Bij het woord ‘samoerai’ denk je aan manhaftige gevechten met bijhorend wapengekletter. Maar deze krijgselite in het feodale Japanse eilandenrijk waren naast gevreesde krijgers ook beschermheren van kunst, cultuur en educatie. Buiten zich bekwamen in de krijgskunst maakten samoerai zich ook meester in verschillende kunstdisciplines zoals ikebana, schilderen en muziek. Gastconservator van het Japanmuseum Sieboldhuis, Bas Verberk, ontdekte nog een andere belangrijke inspiratiebron van de samoerai: nõ-theater.
Tijdens deze lezing laat Verberk zien hoe de voorliefde van de samoerai voor theaterkunst een stempel drukte op hun wapenuitrusting.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.