Crisis discours en de grenzen van populistische taaluitingen

• Laura Henderson
24 april 2018
Serie
Lectures in Discourse Studies
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Abstract

‘Populisme’ en de zorgen die daarmee gepaard gaan zijn tegenwoordig overal te bekennen. Maar wat is populisme precies, gezien vanuit een taalkundig perspectief? Zijn er verschillende soorten en hoe kunnen we die verschillen duiden?

In deze lezing, gaat Laura Henderson in op deze vragen, op basis van een close-reading van teksten van de PVV en de SP tussen 2010-2014. Ze stelt dat populisme in zijn kern te maken heeft met het construeren van een ‘waar volk’ dat bedreigd wordt door een ‘ander’. Zij laat zien hoe partijen aan beide kanten van het politieke spectrum dit soort discours gebruiken om een crisis te vervaardigen die met zich meebrengt de mogelijkheid om fundamentele verandering in de maatschappij te rechtvaardigen. Hoewel deze mogelijkheid op zichzelf niet verwerpelijk is, laat Laura Henderson zien wat nodig is om dit soort discours democratisch te houden.

Bio

Laura Henderson is post-doctoraal onderzoeker bij UGlobe, the Utrecht Centre for Global Challenges van de Universiteit Utrecht. Ze is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in de rechtsfilosofie. In haar proefschrift past ze een discours analytische benadering toe op de vraag hoe rechters beïnvloed worden door crisis discours. Laura is gastonderzoeker geweest bij prof. George Lakoff aan de University of California, Berkeley in 2015.