Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium | Workshop

Schoolverzuim is overal

  • Lorentz Center
  • ondersteund door: Universiteit Leiden, Indiana University, Aarhus University
  • met wetenschappers en praktijkmensen uit 13 landen
  • David Heyne
Datum
maandag 12 maart 2018 - vrijdag 16 maart 2018
Locatie
Faculty of Science

Samen een week lang focussen

Ontwikkelingspsycholoog David Heyne en collega's uit onder meer Zweden, Australië, de VS en Engeland organiseren de Lorentz Workshop 'SCHOOLVERZUIM - Universeel probleem zoekt gouden tip'. Gedurende een week richten 25 internationale wetenschappers en praktijkmensen zich volledig op het moeilijk oplosbare probleem van schoolverzuim. Het is de eerste keer dat zoveel internationale experts bij elkaar komen om aandacht te besteden aan dit onderwerp.  

Wat is schoolverzuim

Schoolverzuim is een wereldwijd probleem dat negatieve impact heeft op jongeren, hun families, school en de hele maatschappij. De meningen over schoolverzuim verschillen; hoe moeten we dit fenomeen begrijpen en hoe kunnen we het benaderen? Bovendien bestaan in verschillende landen verschillende definities, en per regio of school zijn er weer verschillende manieren om schoolverzuim aan te pakken.  

Hulpvraag herkennen

Wij - mensen uit het onderwijs en de praktijk, onderzoekers en beleidsmakers - worden geacht om efficiënt en betrouwbaar vast te stellen of het schoolverzuim van een jongere problematisch is en of er ingegrepen moet worden. We moeten ook de juiste procedures en instrumenten hanteren om de hulpvraag van jongeren en hun families te herkennen.

Concept ontwikkelen

Want ‘one size fits all’ is natuurlijk niet de aanpak voor het probleem schoolverzuim. De deelnemers zullen toewerken naar een gedeelde visie op deze ingewikkelde materie. Discussies hebben als doel een consensus te bereiken en een keuze te maken uit 'best practices' voor het identificeren van jongeren die risico lopen om niet naar school te gaan.

International Taskforce

Aan het einde van de week zal een International Taskforce in het leven worden geroepen. Deze adviseert over de ontwikkeling en verspreiding van interventies bij schoolverzuim.

School Absenteeism: Universal Problem Seeks Gold Standard Solutions

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.