Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Wondermiddel of Orwells 1984?

Datum
woensdag 14 maart 2018
Tijd
Toelichting
19.30 uur - aanvang
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 (Lorentzzaal)

Op 21 maart mag u naar de stembus om een simpel ‘ja’ of een ‘nee’ in te kleuren tijdens het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Maar hoewel de discussie maar al te vaak wordt gemarginaliseerd tussen de partij die bloedige aanslagen wil voorkomen en aan de andere kant de partijen die zeuren dat hun privacy onvoldoende wordt gerespecteerd, ligt het zoals altijd een stuk ingewikkelder.

In een tijd waarin (bijna) alle communicatie via de digitale snelweg verloopt, staan de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst voor een nieuwe uitdaging: hoe kan Nederland een veilig land blijven terwijl de omstandigheden veranderen? Hoe kunnen zij mensen die gevolgd moeten worden in de gaten houden, zonder de privacy van andere burgers te schenden? En: hoe kan terrorisme worden aangepakt, zonder daarbij de fundamentele burgerrechten met voeten te treden?

Rondom deze vragen hangen talloze andere kwesties die in onze tijd om aandacht vragen. Om die reden organiseert Justus Lipsius Bachelor een avond waarin twee experts komen praten over het thema van veiligheid en privacy. Twee begrippen die niet zelden op gespannen voet met elkaar staan en die razend ingewikkelde implicaties hebben.

Om die reden ben u van harte uitgenodigd aanwezig te zijn op 14 maart a.s.tijdens het evenement Wondermiddel of Orwells 1984?. Bijzonder hoogleraar Veiligheidsvraagstukken aan de Universiteit Leiden (Den Haag) Paul Abels, tevens werkzaam voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Ton Siedsma (Bits of Freedom) hopen deze avond een lezing te geven waarna een debat met elkaar en de zaal volgt. De deuren gaan om 19:00 uur open, de avond gaat om 19:30 uur van start en heeft plaats in de Lorentzzaal (Kamerlingh Onnesgebouw A1.44). De toegang is gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar u kunt uiteraard laten weten aanwezig te zijn door dit op Facebook aan te geven.

Het programma is als volgt:
19:00 uur Opening van de zaal
19:30 uur Opening door Roeland Spruyt, voorzitter van Justus Lipsius Bachelor
19:35 uur Lezing door Paul H.A.M. Abels (Bijzonder Hoogleraar Universiteit Leiden)
19:55 uur Lezing door Ton Siedsma (Bits of Freedom)
20:15 uur Verduidelijking van standpunten (geleid door Roeland Spruyt)
20:30 uur Debat met de zaal
21:00 uur Aansluitende borrel

Aankondiging op de website van JSV Justus Lipsius

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.