Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Urgenda Lezing

  • Dennis van Berkel
Datum
donderdag 1 maart 2018
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.41

Op 1 maart 2018 wordt er een boekje open gedaan over een van de meest besproken zaken van de 21e eeuw: de Urgenda Klimaatzaak. Urgenda en negenhonderd mede-eisers wonnen op 24 juni 2015 de Klimaatzaak en dwingen stringenter klimaatbeleid af bij de Nederlandse Staat.

De Haagse rechtbank heeft de eisers in het gelijk gesteld en de overheid moet nu meer en effectievere klimaatacties ondernemen om het aanzienlijke Nederlandse aandeel in de mondiale uitstoot te verminderen. In 2020 moet de C02-uitstoot met 25% zijn gereduceerd ten opzichte van 1990. Het is wereldwijd de eerste keer dat een rechter een Staat verplicht om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. 

Internationaal betekent deze uitspraak een steun in de rug voor alle klimaatzaken in andere landen. Klimaatjurist Dennis van Berkel, die zich actief inzet voor Stichting Urgenda en nauw betrokken is in deze zaak, zal 1 maart komen te spreken over deze bijzondere zaak in zaal B041 van 17.00-18.30.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.