Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Symposium referendum 'Sleepwet'

Datum
dinsdag 6 maart 2018
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

De Leiden Honours Community organiseert op dinsdag 6 maart 2018 een symposium over de Wiv, ook wel bekend als de 'Sleepwet'. Op 21 maart vindt hierover een raadgevend referendum plaats, waar het in dit symposium over zal gaan. Aansluitend aan het symposium vindt een borrel plaats.

De avond zal bestaan uit een inhoudelijke inleiding over de wet, referenda in het algemeen en dit referendum in het bijzonder. Daarna volgt een discussie tussen prominente voor- en tegenstanders van de wet.

Sprekers

Tijdens het symposium zijn de volgende sprekers te gast:

  • Joost Schellevis (1989) maakt voor de NOS verhalen over technologie, met name over hacking, privacy en aftappen. Eerder werkte hij voor technologiewebsite Tweakers en als freelance ict-journalist. Ook maakt hij een podcast over technologie: Met Nerds Om Tafel.
  • Prof. dr. Wim Voermans (1961) is hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Naast zijn werkzaamheden als professor is hij ook wetenschappelijk directeur van het Instituut Publiekrecht. Ook heeft hij meerdere artikelen gepubliceerd waarin referenda centraal staan.

Meer sprekers worden bekend gemaakt via Facebook.

Achtergrond

De omstreden Sleepwet houdt mensen van alle lagen van de samenleving bezig: burgers hebben hun zorgen geuit over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar ook privacy- en mensenrechtenorganisaties, de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak hebben zich kritisch uitgelaten over de nieuwe wet. Aan de andere kant klinkt de roep om een verruiming van bevoegdheden om de dreiging van terreur tijdig in te kunnen schatten en het hoofd te kunnen bieden. Voor zowel de voor- als tegenstanders van de vernieuwde wet zijn zinnige argumenten te bedenken.

Het doel van dit symposium is het creƫren van bewustwording over de doelstellingen en gevolgen van de aangepaste wet. Op die manier kunnen studenten op 21 maart een weloverwogen stem uitbrengen. Tijdens het symposium zal worden ingegaan op de technische aspecten van de wet en zal worden besproken wat een raadgevend referendum precies inhoudt. De sprekers zullen met elkaar in debat gaan, waarbij ze het publiek zullen proberen te overtuigen van hun standpunt.

Aanmelden

Het symposium vindt plaats op dinsdag 6 maart 2018 van 19:00 tot 21:00u in de Lorentzzaal van het KOG. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten tijdens de borrel.

Deze activiteit is toegankelijk voor alle honoursstudenten en ook docenten zijn welkom.
Inschrijven voor de actititeit kan via: https://goo.gl/sWduuE

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.