Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Onverwachte rijkdom: hoe een Atheense vrouw over onverwachte rijkdom blijkt te beschikken en hoe één monument een onverwachte rijkdom aan inzicht biedt

  • Josine Blok
Datum
donderdag 15 maart 2018
Tijd
Serie
Forum Antiquum
Locatie
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Zaal
Vossiuszaal (2e etage)

Abstract

De aanleiding tot dit onderzoek is een wet, waar de redenaar Isaeus naar verwijst (10.10): een vrouw mag geen financiële transacties aangaan (= geld uitgeven) met een waarde groter dan een medimne gerst – dat is ongeveer drie drachmae. Veel historici menen dat deze wet in de vijfde en vierde eeuw gewoon van kracht was, maar als we even om ons heen kijken zien we allerlei tekenen dat dit toch niet zo simpel geweest kan zijn.

Centraal in mijn verhaal staat een reliëf geschonken door een zekere Xenokrateia aan de riviergod Kephisos, zo rond 400 v.C. (NMA 2756). Het reliëf moet een paar honderd drachmae hebben gekost en zo aan de inscriptie (IG I3 987) te zien is er geen man aan te pas gekomen om dit voor haar te betalen. Zij moet dit dus zelf hebben bekostigd. Uit het reliëf en de inscriptie kunnen we nog veel meer afleiden over deze vrouw en haar mogelijkheden, en dus over vrouwen zoals zij, in de klassieke tijd van Athene. Van 1-10 maart ga ik deze objecten opnieuw bestuderen in Athene – bij het Forum Antiquum hoop ik dus kervers onderzoek te presenteren.  

De spreekster

Josine Blok is sinds 2001 hoogleraar Oude Geschiedenis en Antieke Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Zij is vooral geïnteresseerd in de Griekse geschiedenis van de archaïsche en klassieke tijd en ze houdt zich in het bijzonder bezig met onderwerpen betreffende de politiek, religie en sociale verhoudingen in de antieke Griekse wereld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.