Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Hoogdimensionale statistiek

Datum
maandag 12 maart 2018
Tijd
Locatie
Theater Diligentia
Lange Voorhout 5 5
Den Haag

Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde

In 2013 vierden we de 300ste verjaardag van ‘Ars Conjectandi’, een boek van Jacob Bernoulli, dat wordt gezien als het begin van de kansrekening en statistiek als wetenschappelijke discipline. Ongeveer vijftien jaar geleden zouden we volgens de statisticus Brad Efron een nieuw tijdperk van hoog-dimensionale statistiek zijn ingegaan, het derde tijdperk van de statistiek in die 300 jaar. Sinds enkele jaren horen we veel over ‘big data’ en sommigen voorspellen dat ‘slimme algoritmen’ binnenkort alle problemen zullen oplossen, niet alleen die van ons dagelijks leven, maar ook die bij het beantwoorden van vraagstellingen waar vroeger statistische analyse onontbeerlijk leek.

Tijdens deze lezing worden enkele draden van deze ontwikkelingen opgepakt, aan de hand van voorbeelden zoals: de rechtvaardigheid van data-algoritmen in de rechtspraak, het causaliteitsprobleem in epidemiologisch onderzoek, en de soms gebrekkige repliceerbaarheid van wetenschappelijk onderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie