Lezing | Studium Generale

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

(Lezing 1) Stoute plantjes – Medicinale cannabis als modelplant voor onderzoek naar psychotrope drugs als medicijn

Wereldwijd worden psychotrope planten al eeuwen gebruikt als narcotische drug. Wanneer dergelijke drugs verboden of taboe zijn, worden er meestal geen gedetailleerde vragen gesteld over de werkelijke reden van gebruik van die planten in verschillende populaties van gebruikers. Het zou dus kunnen dat er veel medicinaal gebruik is zonder dat onderzoekers dat goed doorhebben. Cannabis is het meest recente voorbeeld van een plant die in slechts 20 jaar de transitie heeft gemaakt van een groot drugsprobleem, naar bron van broodnodige nieuwe medicijnen. Een interessante vraag is daarom hoeveel andere psychotrope planten mogelijk verborgen medicinale toepassingen hebben. In deze lezing gebruikt Arno Hazekamp het verhaal van medicinale cannabis om dit idee verder te verkennen, van teelt tot klinische studies.

(Lezing 2) Wonderwortel – Het medisch gebruik van iboga bij alcohol en heroïneverslaving

Tabernanthe iboga is een heestersoort die voorkomt in de regenwouden van West-Afrika. De bast van de wortels van deze plant bevat een hallucinogene stof genaamd ibogaïne. Van oudsher wordt de wortelschors gebruikt bij initiatierites in het Afrikaanse Bwiti-geloof. Inname van ibogaïne brengt de gebruiker in een psychedelische trip. Tegenwoordig wordt de stof ook experimenteel gebruikt bij alcoholen heroïneverslaafden, omdat het ontwenningsverschijnselen en psychische afhankelijkheid onderdrukt. Maar volgens deskundigen kleven er ook de nodige risico’s aan het gebruik van iboga. Thomas Knuijver, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, zal tijdens deze lezing meer vertellen over dit bijzondere plantaardige psychedelicum.