Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Drugs & kunst/literatuur

Datum
maandag 12 maart 2018
Tijd
Serie
The Dope Show
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

(Lezing 1) Onder invloed van De Quincey - Edgar Allan Poe’s nachtmerrie esthetica in woord en beeld

De Quincey’s Confessions of an Opium Eater (1821) populariseerde niet alleen het drugsthema binnen de Britse letteren maar introduceerde ook een nieuwe esthetiek binnen de door dromen doordrenkte Romantiek. De Quincey introduceerde lezers tot een boven-zintuigelijke waarneming die tegelijkertijd surreëel en toch vlijmscherp was: hyper-subjectief. Vooral de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe bouwde verder op De Quincey’s innovatieve stijl. Poe’s beroemde verhalen zijn doorspekt met paranoïde vertellers die via verschillende middelen ronddwaalden door de duisterste kamers van hun eigen ziel. Evert van Leeuwen zal ons meer vertellen over de invloed van drugsgebruik op de Engelse en vooral de Amerikaanse literaire Romantiek.

(Lezing 2) Opium voor de kunst – Van inspiratiepil tot placebo

In zijn promotieonderzoek onderzocht kunsthistoricus Jos ten Berge het verband tussen kunst en drugs. Zoals hun naam al lijkt te impliceren, hebben geestverruimende middelen de reputatie dat zij onze creatieve en kunstzinnige vermogens stimuleren. Maar toen onderzoekers meermaals de proef op de som namen, bleken de uitkomsten verbazingwekkend tegenstrijdig.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.