Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Drugs en geschiedenis

Datum
maandag 5 maart 2018
Tijd
Serie
The Dope Show
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

(Lezing 1) Opiumoorlog – De eerste war on drugs

Decennia lang was de handel tussen China en Groot-Brittannië eenrichtingsverkeer. De Britten kochten onder andere porselein en thee, maar omgekeerd hadden de Chinezen nauwelijks interesse in Engels handelswaar. Daar kwam verandering in tegen het einde van de achttiende eeuw. In Bengalen lieten de Britten grote hoeveelheden opium produceren, die zij vervolgens China binnensmokkelden.
Toen de Chinese keizer in 1839 poogde de opiumsmokkel aan banden te leggen, brak de beruchte eerste Chinees-Britse Opiumoorlog (1840-1842) uit. Hilde De Weerdt zal haar licht werpen op deze donkere bladzijde uit de oorlogsgeschiedenis.

(Lezing 2) Oorlog en drugs als danspartners

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd morfine gebruikt bij amputaties, maar ook als pijnstiller en tegen buikloop. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging de voorkeur uit naar cocaïne. Destijds kon je bij het warenhuis Harrods een pakketje kopen voor soldaten aan het front, dat morfine, cocaïne en injectienaalden bevatte. In de Tweede Wereldoorlog verschenen amfetamine (speed) en methamfetamine (crystal meth) op het strijdtoneel bij zowel de geallieerden als diens tegenstanders. Maar bij geen andere oorlog is de associatie met drugsgebruik zo sterk als bij de Vietnamoorlog. Tijdens deze lezing zal Toine Pieters de band tussen drugs en oorlogsvoering verder uit de doeken doen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.