Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Drugs & biologie

Datum
maandag 26 maart 2018
Tijd
Serie
The Dope Show
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

(Lezing 1) High in het dierenrijk

Als maatschappelijk fenomeen is het gebruik van psychoactieve middelen onder mensen bijna universeel. In vrijwel elke cultuur in elk tijdperk van de geschiedenis was het gebruik van een of meerdere geestverruimende middelen prominent aanwezig in de context van de keuken, religie, ritueel, gezondheidszorg, waarzeggerij, feesten en natuurlijk als recreatie. Maar maakt dit drugsgebruik tot een uniek menselijke eigenschap? Integendeel, ook het dierenrijk zit vol fervente drugsgebruikers: van rendieren die zich tegoed doen aan vliegenzwam paddenstoelen tot lama’s die kauwen op cocabladeren. Met emeritus-hoogleraar en gerenommeerd primatoloog Jan van Hooff als gids gaan wij op zoek naar het gebruik van verdovende middelen in het dierenrijk.

(Lezing 2) Het verslaafde brein

Waarom is de ene mens vatbaarder voor verslaving dan de andere? De Utrechtse neurobioloog Heidi Lesscher zoekt antwoord op deze vraag. In de afgelopen decennia is aangetoond dat dieren niet alleen drugs gebruiken, maar in hun gedrag bepaalde kenmerken van verslaving bij mensen vertonen. Tijdens deze lezing vertelt Lesscher ons welke lessen wij kunnen trekken uit het dierenrijk en hoe dit onderzoek nieuwe methodes aandraagt voor de verslavingszorg bij mensen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.