Antipater van Thessalonica: een Griekse dichter in Augusteïsch Rome.

29 maart 2018
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal (2e etage)

Abstract

Bij het begrip ‘Augusteïsche literatuur’ denken we in de eerste plaats aan Vergilius, Horatius, Propertius en Ovidius. Maar in de tijd van Augustus waren er ook Griekse dichters actief in Rome. Antipater van Thessalonica schreef epigrammen, die bewaard zijn gebleven in de Anthologia Palatina. In zijn gedichten vermeldt Antipater veel archaïsche en klassieke dichters, zoals Homerus, Archilochus en Aeschylus. Hoe Augusteïsch is deze Griekse poëzie? En hoe verhoudt de poëzie van Antipater zich tot de esthetiek en de literaire kritiek van zijn tijd? Wie goed leest zal zien dat het in deze gedichten gaat om het verschil tussen heldere stroompjes en sublieme rivieren — tussen waterdrinkers en de liefhebbers van goede wijn.

De spreker

Casper de Jonge is docent Grieks aan de Universiteit Leiden. Momenteel doet hij onderzoek naar antieke literatuurkritiek. Verder kennen we hem als expert op het gebied van antieke retorica. Een van zijn meest recente publicaties is een Nederlandse vertaling van de Poetica van Aristoteles, die hij onlangs samen met Piet Gerbrandy (Universiteit van Amsterdam) heeft uitgebracht.