Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Masterclass

Alumnimasterclass 'De kunst van overtuigen'

Datum
13 maart 2018
Tijd
Bezoekadres
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A144

 

De kunst van overtuigen

Het Alumnibureau van de Universiteit Leiden organiseert op 13 maart een masterclass over overtuigingskracht en de kunst van argumentatie.

Tijdens deze avond geven Jaap de Jong, hoogleraar LUCL Journalistiek en Nieuwe Media en Roderik van Grieken, oprichter en directeur van het NL Debat Instituut aan hoe je je gehoor  boeit, ideeën to-the-point overbrengt en overtuigend omgaat met lastige vragen.

Daarnaast komt aan de orde hoe  selectie van argumenten bijdraagt aan je geloofwaardigheid.
Immers: gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen.

 

 

De sprekers

Professor Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media bij de Leidse Faculteit der Geesteswetenschappen. Binnen deze leerstoel richt De Jong zich op de retorische aspecten van de journalistiek, zowel van tekst als van beeld.

In de loop van de tijd specialiseerde De Jong zich in de retorica, een onderwerp waarop hij in 2004 ook promoveerde, aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, samen met Bas Andeweg: De eerste drie minuten, Attentum, benevolum en docilem parare in de inleiding van toespraken.
Tevens is hij medeauteur van o.m. ‘Handboek stijl’ (1997); ‘Beeldtaal, Perspectieven voor makers en gebruikers’ (2010) en tezamen met C.H. Pieper  & A.M. Rademaker publiceerde hij in 2015 ‘Beïnvloeden met emoties: Pathos en retorica’

 

 


Roderik van Grieken (Rechten, 1990) is oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut, waarvan hij in 1998 een van de oprichters was. Hij heeft het instituut laten uitgroeien tot dé debatautoriteit van ons land. Eind jaren tachtig maakte hij op een Schotse kostschool kennis met het debat als sport en lesmethode. Daar en tijdens zijn studie aan de Universiteit Leiden nam hij succesvol deel aan vele (inter)nationale debat- en pleitwedstrijden.

Roderik publiceert geregeld over de kwaliteit van het maatschappelijk debat en is veelgevraagd analist van politieke debatten in de media. Daarnaast adviseert hij bij de opzet en invulling van radio- en televisiedebatten. Wekelijks treedt hij op als dagvoorzitter en gespreksleider tijdens congressen in binnen- en buitenland. Roderik is voorzitter van de jury van de Debatprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

 

 
Meer info en aanmelden

Deze masterclass is toegankelijk voor alle alumni van de Universiteit Leiden. 

Locatie Kamerlingh Onnes Gebouw Universiteit Leiden
Steenschuur 25  Leiden
Datum Dinsdag 13 maart 2017
Tijd 19.15 - 22.00 uur
Kosten €25,-
Aanmelden Inschrijving

Restitutie is niet mogelijk