Alumni-activiteit | Masterclass
Alumnimasterclass 'De kunst van overtuigen'
- Roderik van Grieken
- Jaap de Jong
- Datum
- dinsdag 13 maart 2018
- Tijd
- Locatie
- Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden - Zaal
- A144

De kunst van overtuigen
Het Alumnibureau van de Universiteit Leiden organiseert op 13 maart een masterclass over overtuigingskracht en de kunst van argumentatie.
Tijdens deze avond geven Jaap de Jong, hoogleraar LUCL Journalistiek en Nieuwe Media en Roderik van Grieken, oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut aan hoe je je gehoor boeit, ideeën to-the-point overbrengt en overtuigend omgaat met lastige vragen.
Hoe overtuig je je collega of leidinggevende van het belang van jouw voorstel? Hoe kun je in een onderhandeling de juiste argumenten op de meest efficiente wijze inzetten? Hoe breng je een vergadering jouw ideeën op een doeltreffende wijze naar voren?
Wat kan je verwachten?
Wat hebben Aristoteles, Rutte, Pechtold, en Baudet gemeen? Dat er in hun dagelijkse werk een grote rol is voor overtuigingskracht.
Wellicht heeft Aristoteles er het meeste over nagedacht, in ieder geval is zijn boek Retorica een van de meest invloedrijke verhandelingen over de manier waarop mensen elkaar proberen te overtuigen. De drie middelen die hij daarin onderscheidde, Logos, ethos en pathos, vormen nog steeds de pijlers van iedere moderne communicatietheorie.
Doorspekt met voorbeelden van befaamde Leidse alumni in politiek en TED talks worden de meest waardevolle retorische concepten besproken. Retorische analyse wordt afgewisseld met toepassing.
De praktische waarde van deze inzichten wordt direct vastgesteld door concrete oefening. Leer wat je in je werk kunt hebben aan standaardgeschilpunten, visual props, praeteritio en verleiden via stijlfiguren.
De sprekers
Professor Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media bij de Leidse Faculteit der Geesteswetenschappen. Binnen deze leerstoel richt De Jong zich op de retorische aspecten van de journalistiek, zowel van tekst als van beeld.
In de loop van de tijd specialiseerde De Jong zich in de retorica, een onderwerp waarop hij in 2004 ook promoveerde, aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, samen met Bas Andeweg: De eerste [drie] minuten, Attentum, benevolum en docilem parare in de inleiding van toespraken.
Hij is redacteur van Onze taal en (mede-)auteur van boeken als ‘Handboek stijl’ (1997); ‘Beeldtaal, Perspectieven voor makers en gebruikers’ (2010), ‘Spreken als Max Havelaar ‘(2012) en ‘Beïnvloeden met emoties: Pathos en retorica’ (2015).
Roderik van Grieken (Rechten, 1990) is oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut, waarvan hij in 1998 een van de oprichters was. Hij heeft het instituut laten uitgroeien tot dé debatautoriteit van ons land. Eind jaren tachtig maakte hij op een Schotse kostschool kennis met het debat als sport en lesmethode. Daar en tijdens zijn studie aan de Universiteit Leiden nam hij succesvol deel aan vele (inter)nationale debat- en pleitwedstrijden.
Roderik publiceert geregeld over de kwaliteit van het maatschappelijk debat en is veelgevraagd analist van politieke debatten in de media. Daarnaast adviseert hij bij de opzet en invulling van radio- en televisiedebatten. Wekelijks treedt hij op als dagvoorzitter en gespreksleider tijdens congressen in binnen- en buitenland. Roderik is voorzitter van de jury van de Debatprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
De moderator is Leids alumnus Stefan Wijers (Rechten, 1987). Hij is een veelzijdig en veelgevraagd dagvoorzitter, gespreksleider en moderator met een achtergrond in politiek, telecom en media.
Meer info en aanmelden
Deze masterclass is toegankelijk voor alle alumni van de Universiteit Leiden.
Locatie | Kamerlingh Onnes Gebouw Universiteit Leiden Steenschuur 25 Leiden |
Datum | Dinsdag 13 maart 2017 |
Tijd | 19.15 - 22.00 uur |
Kosten | €25,- |
Aanmelden | Inschrijving |
Restitutie is niet mogelijk