Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Sjostakovitsj - een hoorcollege over zijn werk

  • Leo Samama
Datum
maandag 19 februari 2018 - maandag 26 februari 2018
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) was een van de meest markante figuren in het muziekleven van de Sovjet-Unie. Zijn gehele loopbaan stond in het teken van de ontwikkelingen van zowel het nieuwe staatsbestel dat in 1917 was ingesteld als ook de culturele uitgangspunten die vanuit de politiek werd vastgesteld. Hij geldt inmiddels als een van de grote componisten van de twintigste eeuw. Maar wie was hij? Een meeloper? Een gevaarlijke tegenstander? Vertolkte hij de stem van het systeem of van het volk? Leo Samama zal in vier colleges van een uur, verdeeld over twee avonden, het leven en de werken van Sjostakovitsj behandelen, tegen de achtergrond van een van de meest dramatische en verwoestende regimes uit de westerse geschiedenis.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.