NGL lezing: Ignas Snellen

Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Sitterzaal

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Professor Ignas Snellen is hoogleraar Observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden. Na het afsluiten van zijn promotieonderzoek in Leiden in 1997, werkte hij drie jaar als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Astronomie in Cambridge, waarna hij een astronomie docent werd aan de Universiteit van Edinburgh. Hij keerde terug naar de Universiteit Leiden in 2004.

Zijn voornaamste onderzoeksgebied is exoplaneten. De groep van Snellen ontwikkelt observatie en data-reductie technieken voor de telescopen op de grond, en in het bijzonder voor de toekomstige Extremely Large Telescopes (ELT). Belangrijke successen zijn bereikt met behulp van hoge-dispersie spectroscopie, waarin het licht van de planeet wordt afgescheiden van de veel heldere sterrenhemel door middel van de eigen spectrale kenmerken in combinatie met de tijd-differentiaal en / of ruimtelijke scheidingstechnieken - technieken die vaak ontwikkeld zijn in zijn team.

Snellen's team heeft ook een nieuwe camera-systeem, MASCARA, ontwikkeld om de helderste transiting planeten aan de hemel te vinden. Het eerste systeem is in werking op La Palma.