Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Hazelhoff Guest Lecture

  • Roel Janssen
Datum
donderdag 15 februari 2018
Tijd
Toelichting
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier onderaan deze pagina
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal (A1.44)

Koning Mario en de Heilige Graal

Vijftig jaar Europese monetaire eenwording


Na de crisis van de afgelopen jaren waarin de eurozone uit elkaar dreigde te spatten, is de euro in rustiger vaarwater terecht gekomen. Waarom willen landen tot de eurozone behoren en waarom stappen ze er niet uit? Heeft de magie van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, de euro gered? Is de euro de Heilige Graal? Op deze en andere vragen zal Roel Janssen, financieel-economisch journalist en schrijver, tijdens deze Hazelhoff Guest Lecture ingaan.

Foto door: Kors de Bruin

Doemdenkers die het einde van de euro voorspelden, hebben geen gelijk gekregen. Ondanks alle kritiek – van nationalistisch rechts tot radicaal links – is de euro springlevend. De komende maanden buigen de regeringsleiders van de eurozone zich over verdere hervormingen van de muntunie van 341 miljoen Europeanen. Dat zag er tijdens de eurocrisis van de afgelopen jaren wel even anders uit. Vijf eurolanden moesten van een bankroet gered worden. Politieke partijen die vertrek uit de eurozone bepleiten, deden het goed bij verkiezingen zowel in Noord-Europese crediteuren- als in Zuid-Europese schuldenlanden. Wat is de aantrekkingskracht van de euro? In 1968 wilde West-Duitsland dat Frankrijk de Franse franc devalueerde, maar de Franse president weigerde. Sedertdien streven de Europese landen naar stabiliteit van de onderlinge wisselkoersen, met de euro als de laatste stap in een lang monetair proces. De euro is een stabiele munt met lage inflatie, zo hard als de gulden en de D-mark. Maar het is ook een onvolmaakte munt. Tijdens de crisis is gebleken dat de afspraken uit het Verdrag van Maastricht van 1992 niet bij machte waren om een gemeenschappelijke munt van soevereine landen te kunnen handhaven. Noodfondsen en noodgrepen waren onontbeerlijk. De eurozone werd gered door honderden miljarden euro’s steun en zeven woorden van Mario Draghi.

Heeft ‘koning Mario’ inmiddels zijn hand overspeeld? Of bezit hij het geheim van de Heilige Graal?Critici waarschuwen dat met nieuwe hervormingen de eurozone zal veranderen in een ‘transfer-unie’, waarin overschotlanden zoals Nederland en Duitsland permanent geld naar zwakke landen moeten overmaken. Dat is de verkeerde invalshoek. Waar het werkelijk om gaat is wat het Duitsland en Frankrijk, maar ook Nederland, waard is zich te verzekeren van een stabiele munt als anker voor een stabiel politiek stelsel en positief economisch klimaat in Noord-, West-, Zuid- en Midden-Europa.

Roel Janssen

Roel Janssen heeft ruim dertig jaar ervaring als redacteur bij NRC Handelsblad. Hij was correspondent in Latijns-Amerika en in Brussel, werkte op de financieel-economische redactie en hoorde tot de commentatoren die de hoofdartikelen van de krant voor hun rekening nemen. Tevens is hij de auteur van fictie en non-fictie boeken, waaronder De Euro, Grof Geld en Wellink aan het Woord. Vorig jaar publiceerde hij een spannend boek over het vluchtelingendrama en de populistische dreiging in Europa: Alles Verloren. Begin 2018 is zijn nieuwste boek verschenen, non-fictie over het revolutiejaar van vijftig jaar geleden: 1968 You Say You Want a Revolution.

Hazelhoff Guest Lectures

De Hazelhoff Guest Lectures worden georganiseerd door het Hazelhoff Centre for Financial Law. Het Hazelhoff Centre for Financial Law verzorgt academisch onderwijs en verricht onderzoek op het gebied van financieel recht. Eerdere Hazelhoff Guest Lectures zijn verzorgd door Jan Kees de Jager, voormalig Minister van Financiën, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, curatoren in het faillissement van DSB Bank, Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), Rutsel Martha, voormalig Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, Don Scott De Amicis, voormalig Vice President en General Counsel van de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), Joanne Kellermann, bestuurslid Single Resolution Board, en Wim Mijs, Chief Executive van de Europese Bankenfederatie (EBF).

Praktische informatie

Donderdag 15 februari 2018
15.30-17.00u met aansluitende borrel
Lorentzzaal (A1.44) | Kamerlingh Onnes Gebouw (Leiden Law School)

Er zijn geen kosten verbonden aan het bezoeken van de lezing.

In verband met het beperkte aantal zitplaatsen verzoeken wij u zich aan te melden via het aanmeldformulier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.