Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Gevolgen voor de tweede helft van de 20e eeuw

  • Prof.dr. Hans Blom
Datum
woensdag 28 februari 2018
Tijd
Serie
Nederland en het massaal geweld van de 20e eeuw
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De gewelddadige gebeurtenissen in de eerste helft van de 20e eeuw, culminerend in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte een totale herschikking van de verhoudingen in de wereld met de Koude Oorlog en de dekolonisatie als centrale elementen. Ondanks de enorme oorlogsschade ontwikkelde West Europa een ongekende welvaart (de verzorgingsstaat) in een parlementair democratische politiek orde. De herinnering aan speciaal ‘de oorlog’ (met de Joden vervolging in een geleidelijk aan steeds centralere rol) was maatschappelijk en cultureel van belang. Interessant is in dat verband de ontwikkeling van het begrip genocide en de studie daarnaar. Hoe verging het ‘het herrezen Nederland’ in dit opzicht?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.