Universiteit Leiden

nl en

Lezing

De Lectura Institutionum van Johannes Bassianus en de bronnen van de verbintenissen

  • Prof. dr. mr. T. (Tammo) Wallinga
Datum
woensdag 21 februari 2018
Tijd
Toelichting
Borrel vanaf 17:30 uur in B3.41 KOG Lezing vanaf 18:30 uur in B0.25 KOG
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.25

Uit de voor-Accursische periode van de School van Bologna zijn nog steeds betrekkelijk weinig werken uitgegeven. Kritische tekstedities van die werken zijn nuttig, omdat ze licht werpen op de dynamische periode van de vroege bestudering van Justinianus’ Corpus Iuris Civilis door de eerste generaties van de Glossatoren, voordat Accursius rond het midden van de 13e eeuw een standaard­commentaar tot stand bracht.

Eén van de bedoelde werken is de Lectura Institutionum van Johannes Bassianus. Een kritische editie van de tekst wordt door prof. Wallinga voorbereid. In zijn lectio zal hij enerzijds ingaan op de techniek van het uitgeven van dergelijke teksten, en anderszijds aan de hand van een fragment iets laten zien van de originele gedachten die in de late Middeleeuwen bij sommige geleerden leefden met betrekking tot de systematisering van de bronnen van de verbintenissen.

Zoals gebruikelijk bent u om 17.30 uur van harte welkom op de afdeling Rechtsgeschiedenis (B3.41 KOG) voor de borrel, waarna deze bijzondere lezing om 18.30 uur zal aanvangen in lokaal B0.25. Na afloop zullen wij traditiegetrouw in Philipsstijl dineren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.