Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De Europese burgeroorlogen van de 20e eeuw

  • Prof.dr. Hans Blom
Datum
woensdag 14 februari 2018
Tijd
Serie
Nederland en het massaal geweld van de 20e eeuw
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Het veelvormig massaal geweld in Europa in de eerste helft van de 20e eeuw (wereldoorlogen, revolutionaire woelingen, massale vervolgingen) kan worden getypeerd als Europese burgeroorlogen. De onderling op wisselende manieren verstrengelde spanningen in en tussen de Europese staten, naties en economieën, tussen standen en klassen, tussen ideologieën religies en culturen liepen hoog op en werden vaak op zeer gewelddadige wijze uitgevochten. Hoe manifesteerden deze spanningen zich in de Nederlandse (‘burgerlijk-verzuilde’) samenleving, die tot de Tweede Wereldoorlog grotendeels aan dit geweld ontsnapte?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.