Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Studiedag Proces: Seks, ICT en het strafrecht

Datum
donderdag 25 januari 2018
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Het tijdschrift PROCES organiseert, in samenwerking met Boom Juridische Uitgevers, op 25 januari 2018 een multidisciplinaire studiedag over seks, ICT en strafrecht. Tijdens de studiedag wordt vanuit verschillende perspectieven (onder andere wetgeving, opsporing, verdediging en hulpverlening) en op grond van uiteenlopende expertises bezien hoe met digitale seksuele delicten moet worden omgegaan.

De rol van het internet

Seksueel getint gedrag vindt tegenwoordig veelvuldig op internet plaats. Het voeren van seksueel getinte gesprekken op chatsites (sexchatting) en het versturen van seksueel getinte afbeeldingen (sexting) zijn aan de orde van de dag. Vaak stemmen mensen hiermee in, soms wordt een grens overschreden, bijvoorbeeld wanneer (jonge) kinderen ermee zijn gemoeid. Tijdens gesprekken kunnen mensen worden gedwongen seksuele handelingen te verrichten. In de media is de laatste tijd veel aandacht voor gevallen van afpersing door dreiging met openbaarmaking van seksueel getint materiaal (sextortion). Kinderen worden via internet gelokt met als doel het kind seksueel te misbruiken (grooming). Er bestaat op het dark web een levendige handel in kinderporno.

De wetgever, opsporingsinstanties en hulpverleners

Verschillende van de hier genoemde gedragingen zijn strafbaar, andere gedragingen staan in de belangstelling bij de wetgever, de opsporingsinstanties en de hulpverlening. De wetgever denkt in het kader van een grootschalige herziening van de zedenwetgeving erover na om meer seksueel getinte gedragingen strafbaar te stellen. Opsporingsinstanties worden uitgedaagd digitale seksuele delicten op te sporen en daders en slachtoffers te identificeren. Hulpverleners zien zich voor belangrijke vragen gesteld hoe met daders en slachtoffers van digitale seksuele delicten om te gaan.

Download een pdf met het programma

Kosten             

75 euro, inclusief koffie en thee, lunch en borrel. Voor abonnees van PROCES en voor studenten geldt een gereduceerd tarief van 50 euro.

Aanmelding

Aanmelden kan door dit aanmeldingsformulier in te vullen, of door een email te sturen aan s.g.c.van.wingerden@law.leidenuniv.nl. Na aanmelding ontvangt u een factuur.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sigrid van Wingerden via bovenstaand emailadres of per telefoon op 071-527 8588.

Annuleringsvoorwaarden

Bij schriftelijke annulering voor 6 januari 2018 vindt restitutie van het inschrijfgeld plaats. Bij annulering op of na 6 januari 2018 vindt geen restitutie plaats, maar kan wel een vervanger worden gezocht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.