Universiteit Leiden

nl en

Lezing

NGL lezing: Single molecules and single gold nanoparticles in the spotlight

Datum
donderdag 18 januari 2018
Tijd
Serie
Lezingen Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden
Locatie
Huygens
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
Sitterzaal

Aanmelden voor deze lezing

Deze lezing wordt ook live uitgezonden vanaf 19:45.
Naar de livestream

Lezing

This lecture will be held in English. Michel Orrit will present several optical methods giving access to signals from single molecules and single gold nanoparticles. Single gold nanoparticles are interesting because of their strong interaction with light mediated by their plasmon resonance, and because they are chemically and photochemically very stable. The experiments are based on fluorescence or photoluminescence, scattering, absorption detected by photothermal contrast, purely refractive effects leading to shifts of the plasmon resonance, or plasmon-enhanced fluorescence of weak emitters. Some chosen results will demonstrate the power of these experiments to explore the nanoworld in a non-invasive way.

Programma

19:30 Inloop
19:45 Lezing
20:30 Pauze
20:45 Vervolg lezing
21:15 Einde

Over de spreker

Michel Orrit won de Spinozapremie 2017 voor zijn bijdrage aan het zichtbaar maken en individueel kunnen bestuderen van losse moleculen.

Orrit ontdekte dat een molecuul voldoende fluorescerende straling afgeeft om het waar te nemen wanneer het wordt beschenen door laserlicht van een bepaalde golflengte. Er wordt als het ware één kleur licht op het molecuul afgestuurd, dat vervolgens een andere kleur licht teruggeeft. Daaruit kan het gedrag van enkele moleculen worden afgeleid en worden die moleculen als het ware ’zichtbaar’.

Inmiddels worden 1-molecuulspectroscopie en optische fluorescentie veel gebruikt in de toegepaste wetenschap. Zo kan met de techniek het genoom van een levend wezen worden ontrafeld. Dat kon in de jaren '90 ook al, maar toen kostte het in kaart brengen van de volgorde van DNA van een mens vele miljoenen dollars. 'Nu is hetzelfde te doen voor nog geen 1000 euro,' zegt Orrit, 'een heel genoom kan in een middag worden blootgelegd, dankzij single molecule technieken.'

Die technieken zijn bijvoorbeeld toegepast om vast te stellen waar de cholera-uitbraak in Haïti in 2010 vandaan kwam. De ziekte heerst al ruim vijf jaar in het land en heeft duizenden slachtoffers geëist. Beweerd werd dat de epidemie door Nepalese VN-militairen het land binnen was gebracht. Orrit: 'Er zijn toen door het Amerikaanse bedrijf Pacific Biosciences monsters van de bacterie genomen waarna in een weekend het DNA in kaart is gebracht.'

Bekijk ook het NWO-filmpje over Michel Orrit:

 

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.