Collegereeks

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
Prinsessegracht 23
2514 AP Den Haag

Ondermijning, risicovolle evenementen en protestacties in uw gemeente, dumping van drugsafval, aanslagen, radicalisering en terreurdreiging, migratieproblematiek, overlast door jongeren, georganiseerde misdaad, uitgaansgeweld, agressie tegen frontlijnwerkers.

De fysieke en sociale veiligheidsrisico's in uw gemeente zijn talrijk en divers. Uw middelen zijn beperkt, het politiebestel en de sociale orde zijn veranderd, dus is het zaak goede beleidskeuzes te maken en samen te werken met publieke en private veiligheidspartners.

Om uw lokale veiligheidsbeleid scherp te stellen moet u het regelmatig onder de loep nemen. Tijdens de collegereeks 'Veiligheid, recht en bestuur' krijgt u inzicht in belangrijke maatschappelijke trends en ontwikkelingen, waarna u uw beleid met behulp van een toolbox analyseert op blinde vlekken en mogelijke hiaten.

Aan de hand van empirisch onderzoek leert u van voorbeelden uit diverse Europese Steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Antwerpen. Welke innovaties zijn voor u als kleine, middelgrote of grote gemeente bruikbaar in de uitvoering?

De collegereeks 'Veiligheid, recht en bestuur' van het Haags Congres Bureau biedt u daartoe gelegenheid in 4 compacte middag/avondcolleges inclusief gezamenlijke maaltijden. Samen met andere bestuurders bespreekt u tal van onderwerpen en reflecteert u op de totstandkoming en uitvoering van uw veiligheidsbeleid en op uw rol daar in.

College 1: Veiligheid in een improvisatiemaatschappij

31 januari 2018, 16.00 – 19.30 uur

Prof. dr. Hans Boutellier, algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid en veerkracht aan de VU Amsterdam

• Sociale orde in een netwerksamenleving
  • De betekenis van veiligheid en sociale stabiliteit
  • De verhouding tussen strafrecht en bestuur
  • De bestuurlijke organisatie van veiligheid

College 2: Interventies en maatregelen: Effectief beleid formuleren en uitvoeren

7 maart 2018, 16.00 - 19.30 uur

Dr. Elke Devroe, universitair hoofddocent bij het Institute of Security and Global Affairs aan de Universiteit Leiden

• Welke lessen kunnen we trekken uit een internationale studie in 22 metropolen in 10 EU landen?
  • Hoe geven burgemeesters in Europese steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Brussel hun beleid vorm? We ontdekken verschillende trends:
    • Trend 1: Van blauw naar lichtblauw, privaat en stadsdiensten
    • Trend 2: Meer administratieve afhandeling en minder strafrecht
    • Trend 3: Meer risicomanagement en repressie
  • Hoe en waar wordt samengewerkt met partners in de veiligheidszorg?
  • Hoe kan je maatregelen uit het veiligheidsplan overzichtelijk en zichtbaar krijgen?
  • Leer de ‘Toolbox lokale veiligheid’ gebruiken: waar zitten hiaten in Uw beleid?

College 3: Positieve Veiligheid

14 maart 2018, 16.00 - 19.30 uur

Marc Schuilenburg, Universitair Docent, afdeling Strafrecht & Criminologie, Vrije Universiteit te Amsterdam en Ronald van Steden, Universitair Hoofddocent, afdeling Bestuurswetenschappen & Politicologie, Vrije Universiteit te Amsterdam

• Meer repressie helpt niet meer, wat wel?
  • Aanknopingspunten uit andere wetenschappen
  • Van oorlogstaal naar werken aan vertrouwen
  • Maar dat doen we toch al? Of toch niet?
  • Actuele voorbeelden uit NL en Engeland die werken!

College 4: Rampen en crises in beleid en praktijk

28 maart 2018, 16.00 - 19.30 uur

Prof.dr. Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit

• Besturen van veiligheid: Bestuurlijke dilemma's met u besproken