Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Democratische rechtsstaten onder druk in Europa? Hongarije en Polen

Datum
woensdag 24 januari 2018
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 (Lorentzzaal)

Presentatie De strijd om de democratie i.s.m. Justus Lipsius Bachelor

Met de Hongaarse verkiezingen in het voorjaar en het slepende conflict tussen de Europese Commissie en Polen wordt 2018 een belangrijk jaar voor de democratische rechtsstaat in Europa. Maar ook in Nederland zijn er belangrijke ontwikkelingen. Het nieuwe kabinet gaat werk maken van een aparte verbodsgrond voor antidemocratische organisaties. En de Staatscommissie parlementair stelsel heeft weerbare democratie gekozen tot een van haar aandachtspunten.

In De strijd om de democratie, de eerste Nederlandse bundel over weerbare democratie, gaan verschillende auteurs in op de vraag hoe en wanneer een democratie zich mag verdedigen. Tijdens deze avond wordt De strijd om de democratie aan het publiek gepresenteerd en zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan oud-president van de Hoge Raad, prof. mr. Geert Corstens.

Met bijdragen van:

  • Opening door mr. dr. Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof en universitair docent, mederedacteur De strijd om de democratie.
  • Lezing van Prof. mr. Geert Corstens, oud-president Hoge Raad en voormalig hoogleraar strafrecht Radboud Universiteit Nijmegen, was in 2016 gasthoogleraar aan de Universiteit van Warschau, Polen.
  • Lezing/reactie door Prof. mr. Rick Lawson, hoogleraar Europees Recht, Universiteit Leiden, en auteur in De strijd om de democratie.
  • Lezing/reactie door Drs. Jenne Jan Holtland, correspondent De Volkskrant Centraal- en Oost-Europa, standplaats Warschau, Polen.
  • Lezing/reactie door Drs. Judith Sargentini, Europarlementariër Groenlinks en lid van de commissie die onderzoek doet naar de situatie in Polen.

De bundel De strijd om de democratie aanschaffen

Bij de borrel is het uiteraard mogelijk om de bundel De strijd om de democratie aan te schaffen (pin en contant)! De bundel bevat bijdragen van onder meer Leonard Besselink, Paul Cliteur, Afshin Ellian, Rick Lawson, Gelijn Molier, Bastiaan Rijpkema, Patrick van Schie en Dirk Verhofstadt. Meer informatie over De strijd om de democratie is te vinden via de website van Boom Filosofie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.