Serie
"Het zijn net mensen" revisited: berichtgeving over islam en het Midden-Oosten anno 2017
LUCIS (Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving) en Science ON AIR (de etalage van de wetenschap) organiseren in maart en april vier discussie-avonden waarin journalisten die zich bezighouden met islam en/of het Midden-Oosten dieper ingaan op hun manier van berichtgeving.
Ruim tien jaar geleden publiceerde Joris Luyendijk Het zijn net mensen: beelden uit het Midden-Oosten, een bestseller waarin de auteur een ontnuchterend beeld schetst van de tekortkomingen van de journalistiek in het Midden-Oosten én inzicht geeft in de ontluisterende mechanismen die in de media werkzaam zijn. Luyendijk liet zien hoe nieuwsmedia maar een minuscuul deel van de werkelijkheid kunnen laten zien. Dat deel is zwaar gefilterd, vervormd en gemanipuleerd, maar het wordt door kijkers, lezers en luisteraars aangezien voor de werkelijkheid, aldus Luyendijk.
Hoe staan we er nu, anno 2017, voor? Sinds de verkiezing van president Trump worden experts – journalisten incluis – in hoge mate gewantrouwd, en worden nieuwsfeiten afgedaan als “fake” of “alternative facts”. Het Midden-Oosten is er de afgelopen tien jaar alleen maar complexer op geworden met de veranderende geopolitieke verhoudingen en de aanwezigheid van IS. Politieke en publieke discussies over islam leiden nog altijd tot polarisatie, zowel online als offline.
Hoe gaan journalisten die berichten over islam en het Midden-Oosten – controversiële onderwerpen bij uitstek – daarmee om? Hoe maken zij hun journalistieke afwegingen? Welke journalistieke dilemma’s brengt hun specifieke vakgebied met zich mee? In hoeverre beïnvloedt hun persoonlijke achtergrond hun werkwijze en berichtgeving? Een boeiende reeks avonden over de totstandkoming van een journalistiek artikel, radio- of televisieverslag. Voor het publiek is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
Gespreksleider: Karin van den Boogaert.
Deelnemende journalisten
- Marije van Beek | verslaggever religie en filosofie bij Trouw
@MarijevanBeek - Sinan Can | onderzoeksjournalist bij BNN-VARA
@sinancan77 - Jan Eikelboom | verslaggever bij Nieuwsuur, o.a. over het Midden-Oosten
@janeikelboom - Andreas Kouwenhoven | journalist bij NRC Handelsblad
@AMKouwenhoven - Joost Lagendijk | oud-Europarlementariër, politiek analist en publicist, voormalig columnist van Zaman
@joostlagendijk - Silvan Schoonhoven | verslaggever terrorisme en veiligheidsdiensten bij De Telegraaf
@SilSchoonhoven - Nikki Sterkenburg | journalist bij Elsevier
@SterkNikki - Ebru Umar | columnist voor verschillende media, waaronder Metro
@umarebru
Locatie
De Tuinzaal van Grandcafé De Burcht bevindt zich onder het Grandcafé. Het adres is Burgsteeg 14 in Leiden. Aansluitend is er van 21.00-22.00 uur een borrel in het Grandcafé.