Universiteit Leiden

nl en

Serie

100 jaar De Stijl | een eeuw vol invloed op kunst, vormgeving en architectuur

In 1917 richtte kunstenaar Theo van Doesburg in Leiden het tijdschrift De Stijl op. Inmiddels is dit honderd jaar geleden en weten we dat het tijdschrift uitgroeide tot een internationale beweging die streefde naar een radicale hervorming van de kunst, vormgeving en architectuur – en zelfs van de samenleving.

Naast Van Doesburg waren onder andere ook Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud en Bart van der Leck verbonden aan De Stijl. Primaire kleuren, minimalisme, en loodrechte lijnen zijn kenmerkend voor hun werk en maakten de beweging wereldberoemd.

De honderdste verjaardag van De Stijl wordt in heel Nederland gevierd. Ook Studium Generale staat hier graag bij stil. Met een serie lezingen belichten we het ontstaan van De Stijl, de invloed op verschillende disciplines en de hedendaagse betekenis van De Stijl in verschillende vakgebieden.

Deze serie komt tot stand in samenwerking met Museum De Lakenhal en het Gemeentemuseum Den Haag. De lezingen sluiten inhoudelijk aan bij de tentoonstellingen die beide musea in het Stijljaar organiseren.

De lezingen vinden plaats op verschillende locaties in Leiden en Den Haag. De serie loopt gedurende de maanden maart, april en mei.

De evenementen zijn gratis toegankelijk, maar reservering is verplicht.
Gebruik hiervoor het
webformulier!

 

Programma

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.