Lezing | Boekpresentatie

Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

UITNODIGING voor de boekpresentatie van: Logisch? Leren van drogredeneringen door Hendrik Kaptein, uitgegeven door Boom Juridisch, Den Haag

Uit het voorwoord:

Argumentatie over argumentatie doet denken aan het onmogelijke verhaal van de sprookjesbaron die zich met paard en al aan zijn haren uit een moeras trok. Dit boek is minder wonderlijk, want het laat zien dat troebele redeneringen en misplaatste gevolgtrekkingen wel degelijk kunnen worden onderscheiden van geldige argumentaties die strekken tot conclusies die hout snijden. Er zijn regels voor. ā€œEen groot genoegen van het filosofenbestaan is dat je iedereen en niet alleen kinderen en honden kunt vertellen wat zij moeten doen.ā€ In een boek dat betere argumentatie voorschrijft is dit onvermijdelijk ā€“ mits gebracht met mate. Bovendien: zelfs wie het met de hier geboden inzichten niet eens is kan er iets van opsteken.