Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Actualiteiten telecommunicatierecht: de nieuwe EU code

Datum
7 december 2017
Tijd
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

In deze cursus zal worden ingegaan op recente ontwikkelingen in het Telecommunicatierecht. Het nieuwe EU voorstel voor een elektronische communicatiewet zal het bestaande Europese kader wijzigen en daarmee ook gevolgen gaan hebben voor de Nederlandse Telecommunicatiewet. Voor het eerst zullen ook over-the-top bedrijven (zoals Google, Facebook) onder de reikwijdte worden gebracht. Ook faciliteert het voorstel nieuwe ontwikkelingen zoals machine-to-machine (M2M) communicatie. Verplichtingen voor, bijvoorbeeld, telecommunicatiebedrijven en ISP's zullen wijzigen. Het voorstel zal tevens gevolgen hebben voor regelgevers en toezichthouders, zoals de ruimte om nationaal frequentiebeleid te voeren.

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • Uitbreiding reikwijdte van de telecommunicatieregulering: wie vallen er straks onder de telecommunicatieregels?
  • Wijziging verplichtingen: informatieverplichtingen over investeringen in netwerken, aanpassing regulering van ondernemingen met aanmerkelijke marktmacht, symmetrische regulering, consumentenbescherming.
  • Implicaties voor de beleidsruimte voor het frequentie- en nummerbeleid.
  • Overige actuele ontwikkelingen.

Actualiteiten telecommunicatierecht: de nieuwe EU code