Situating: Jonas Staal en Ahmet Ögüt in gesprek met Kitty Zijlmans

Spui 25-27
1012WX Amsterdam

Kunstkracht

Tijdens de derde gespreksavond van de serie 'KunstKracht', een reeks van SPUI25 en de KNAW, gaan Jonas Staal en Ahmet Ögüt met elkaar in gesprek.

Wat is de rol van kunstinstellingen wat betreft de transformatieve en de politieke kracht van kunst? Hoe kunnen kunstenaars en curatoren bestaande institutionele kaders gebruiken om nieuwe politieke perspectieven te openen? Jonas Staal en Ahmet Ögüt zijn twee kunstenaars die zich in hun werk met deze thema's bezighouden. Zij maken gebruik van de mogelijkheden die kunstinstellingen bieden om politieke statements te maken, terwijl zij tegelijkertijd deze instellingen ook bekritiseren. Voertaal: Nederlands en Engels.

Over de sprekers

Jonas Staal is beeldend kunstenaar en schrijver. Hij is een van de bekendste politiek geëngageerde kunstenaars van Nederland. Staal zoekt in zijn werk naar nieuwe vormen van politieke interventie. Hij heeft de New World Summit (2012) georganiseerd en het pamflet Art in Defense of Democracy (2012) gepubliceerd. Een van de projecten waar hij nu mee bezig is, is het ontwikkelen van een alternatief parlement in Noord-Syrië. Staal is lid van de Akademie van Kunsten.

Ahmet Ögüt is een Turkse kunstenaar, die in 2007 naar Nederland is verhuisd. Hij woont en werkt in Amsterdam en Berlijn en is initiator van The Silent University. Het werk van Ögüt werd tentoongesteld in de Kunsthalle Basel, Kunsthalle Lissabon en het Van Abbe Museum. In 2017 heeft het Witte de With Center for Contemporary Art een solo-tentoonstelling over zijn werk georganiseerd.

Kitty Zijlmans is hoogleraar Contemporary Art History and Theory/World Art Studies bij het Leiden University Centre for the Arts in Society; tevens is zij lid van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). Zij heeft veel publicaties op haar naam staan over mondialisering in de hedendaagse kunstgeschiedenis.

KunstKracht: Verbeelding en activisme in een post-truth-tijdperk

We bevinden ons in een post-truth-tijdperk, waarin feiten niet leidend en nieuws niet waar lijken te hoeven zijn. Als feiten er niet meer toe doen, krijgt de verbeelding dan vrij spel? Of wordt zij juist beknot? Staan kunstenaars, de meesters van de verbeelding, machteloos of zijn zij juist de rolmodellen die onze politieke verbeelding kunnen bevrijden en tot actie aanzetten? Welke politieke kracht kunnen we toekennen aan kunst? Hoe zit het met kunst en politieke verbeelding in Nederland?

De Akademie van Kunsten organiseert in samenwerking met het Leiden University Centre for the Arts in Society en SPUI25 de reeks gespreksavonden KunstKracht waarin kunstenaars met wetenschappers en publiek spreken over de kracht van kunst, het belang van politieke verbeelding en de rol die kunst daarbij kan spelen.

Toegang is gratis. Meld je hier aan

Zie ook