Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Ode aan Maria Sibylla Merian

Datum
dinsdag 21 november 2017
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Het is dit jaar exact drie eeuwen geleden dat de natuurgeleerde en kunstenares Maria Sibylla Merian (1647-1717) overleed. Reden genoeg om het leven en werk van deze bijzondere vrouw onder de aandacht te brengen. Al vanaf haar vroege jeugd is Merian geïnteresseerd in alles wat kruipt, krioelt en rondklappert. Gedurende haar leven ontpopt zij zich tot empirische natuurvorser en een begaafd schilderes. In 1699 steekt zij op 52-jarige leeftijd samen met haar dochter de Atlantische Oceaan over om de insecten van Suriname te vereeuwigen. Op basis van deze natuurexpeditie schrijft en schildert zij haar meesterwerk Metamorphosis insectorum Surinamensium (Verandering van de Surinaamse insecten, 1705). Uniek aan haar kunstwerken is dat zij insecten en andere wezens afbeeldt in hun biotoop met de bijhorende waardplanten. Daarbij heeft zij vooral aandacht voor de metamorfose van eitje tot rups, pop en vlinder. Merian ziet in deze transformatie ook een religieuze metafoor. Volgens haar verbeeldt de rups het aardse leven van de mens, de cocon onze tijdelijke dood en de vlinder de hemelvaart van de menselijke ziel. Tijdens deze lezing vertelt Merian-kenner Ella Reitsma meer over deze muze van de entomologie.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.