Masterclass

2311 BZ Leiden
008A

LUCIS visiting fellow Mercedes Volait - masterclasses

Deze masterclasses zijn deel van het visiting fellowship van kunsthistorica Mercedes Volait. Deelnemers leren gebruik te maken van onbekend bronmateriaal zoals verkoopcatalogi, veilingverslagen, museumdocumenten, persberichten, architectuurtekeningen en foto’s van plaatsen, interieurs en objecten. Daarbij lezen ze Arabische bronnen waaronder kronieken, journalistieke teksten en reisverslagen uit de 19de eeuw.

De masterclasses illustreren dat het combineren en confronteren van verschillende documenttypen en talen leidt tot nieuwe inzichten in de manier waarop kunst door samenlevingen beweegt.

In de vierde masterclass bestuderen deelnemers het artikel over "Hakky-Bey and his Journal" van Harvard PhD-student Deniz Türker:

A bilingual periodical published in 1898, titled Le Miroir de l’Art Musulman for its French audience and Mirʾāt-ı ṣanāyiʿ-i islāmiye for the Ottoman one, introduced its readership to the world of Islamic art in two idiosyncratic issues. A certain Hakky-Bey, the sole author behind these issues and a well-regarded antiques dealer in Paris, intended to introduce his vast collection to readers through meticulously arranged lithographs of his objects. In other words, he told the story of Islamic art through exemplary items from his collection. In parsing the contents of the journal, this article attempts to construct Hakky-Bey’s biography and reveal the sociopolitical and cultural routes, as well as the cosmopolitan networks, that shaped the unexpected trajectory of his career. As an independent Ottoman scholar, Hakky-Bey played a crucial role in the emerging field of Islamic art at the end of the nineteenth century, for which scholarship has given undue credit to European “Islamophiles.”

Aanmelden

Stuur een e-mail naar lucis@hum.leidenuniv.nl om je aan te melden voor de masterclass. Je ontvangt het leesmateriaal per e-mail.