Collegereeks

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs
Prinsessegracht 23
2514 AP Den Haag

Een omgevallen bouwkraan, rellen rond de komst van een AZC, een evenement dat vreselijk misloopt, dumping van drugsafval, radicalisering en terreurdreiging, migratieproblematiek, overlast, georganiseerde misdaad, uitgaansgeweld.

De fysieke en sociale veiligheidsrisico's in uw gemeente zijn talrijk en divers. Uw middelen zijn beperkt, het politiebestel en de sociale orde zijn veranderd, dus is het zaak goede beleidskeuzes te maken en samen te werken met publieke en private veiligheidspartners.

Ook zult u uw eigen handelen regelmatig onder de loep moeten nemen. Durven reflecteren op uw lokale veiligheidsbeleid en de uitvoering er van. Kennis willen nemen van nieuwe inzichten op het gebied van bestuurlijk en strafrechtelijk optreden. Vanuit empirisch onderzoek leren van voorbeelden uit andere landen en uit andere gemeenten waaronder Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Antwerpen. Welke innovaties zijn voor u als kleine, middelgrote of grote gemeente bruikbaar in de uitvoering?

De collegereeks 'Veiligheid, recht en bestuur' van het Haags Congres Bureau biedt u daartoe gelegenheid in 4 compacte middag/avondcolleges inclusief gezamenlijke maaltijden. Samen met andere bestuurders bespreekt u tal van onderwerpen en reflecteert u op de totstandkoming en uitvoering van uw veiligheidsbeleid en op uw rol daar in.

College 1: Veiligheid in een improvisatiemaatschappij

1 november 2017, 16.00 – 19.30 uur

Prof. dr. Hans Boutellier, algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid en veerkracht aan de VU Amsterdam

•  Sociale orde in een netwerksamenleving
  • De betekenis van veiligheid en sociale stabiliteit
  • De verhouding tussen strafrecht en bestuur
  • De bestuurlijke organisatie van veiligheid

College 2: Interventies en maatregelen: Effectief beleid formuleren en uitvoeren

15 november 2017, 16.00 - 19.30 uur

Dr. Elke Devroe, universitair hoofddocent bij het Institute of Security and Global Affairs aan de Universiteit Leiden

• Het proces van agendasetting in de praktijk: hoe komen beleidskeuzen tot stand
  • De beleidspraktijk in 22 Europese steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Brussel
  • Legitiem, verantwoord en effectief: Hoe geef je dat vorm in de praktijk?
  • Trend 1: Van blauw naar lichtblauw, privaat en stadsdiensten
  • Trend 2: Meer administratieve afhandeling en minder strafrecht
  • Trend 3: Meer risicomanagement en repressie

College 3: Positieve Veiligheid

29 november 2017, 16.00 - 19.30 uur

Marc Schuilenburg, Universitair Docent, afdeling Strafrecht & Criminologie, Vrije Universiteit te Amsterdam en Ronald van Steden, Universitair Hoofddocent, afdeling Bestuurswetenschappen & Politicologie, Vrije Universiteit te Amsterdam

• Meer repressie helpt niet meer, wat wel?
  • Aanknopingspunten uit andere wetenschappen
  • Van oorlogstaal naar werken aan vertrouwen
  • Maar dat doen we toch al? Of toch niet?
  • Actuele voorbeelden uit NL en Engeland die werken!

College 4: Rampen en crises in beleid en praktijk

13 december 2017, 16.00 - 19.30 uur

Prof.dr. Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit

• Besturen van veiligheid: Bestuurlijke dilemma's met u besproken