Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Dante's Vita Nuova

Datum
vrijdag 24 november 2017
Tijd
Serie
Utopieën en dystopieën in recht en literatuur
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Durante Alighieri – beter bekend als Dante – is een in het Italiaanse Florence geboren dichter-filosoof uit de late middeleeuwen (hij leefde van 1265-1321).

“De Vita Nova – letterlijk het Nieuwe Leven – is een vroeg werk van de jonge Dante. Dit werkje kan worden gezien als de prelude op zijn latere meesterwerk De goddelijke komedie. In de Vita Nova beschrijft Dante zijn belangrijkste herinneringen aan zijn geliefde Beatrice en laat hij ons delen in de belangrijkste ontdekking van zijn leven.

Mr. M. (Maarten) Neuteboom

Mr. M. (Maarten) Neuteboom studeerde rechten en rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Hij is sinds begin 2011 werkzaam als docent en verzorgt onderwijs voor de afdelingen Encyclopedie (Inleiding recht & Grondslagen van het recht) en Moot Court (Internationaal Publiekrecht & Staatsrecht). Daarnaast verzorgt Maarten Neuteboom ook onderwijs voor de afdeling Rechtsfilosofie, waaronder een werkcollege over Dante.

Leessuggestie

De Vita Nuova is gratis te lezen via het Princeton Dante Project. Maarten Neuteboom geeft als leessuggestie de volgende paragrafen mee:  I-III, VIII-XIV, XVII-XVIII, XXI, XIV, XVIII, XXXI, XXXV en XXXVII-XLII.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie