Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Cybercrime & cybersecurity voor juristen: een introductie

Datum
29 november 2017
Tijd
Bezoekadres
-
- -
- Leiden

"Cyber security is not an IT issue, it is a boardroom issue," aldus de Britse privacytoezichthouder ICO in zijn persbericht bij de bekendmaking van de oplegging van een recordboete aan telecomaanbieder TalkTalk. De aanbieder had haar digitale beveiliging onvoldoende op orde. En daardoor konden zonder veel moeite 156.959 persoonsgegevens worden gestolen. Het ging om namen, adressen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en in sommige gevallen ook om bank- en creditcardgegevens.

De wetgever heeft zich de problemen rond cyber security of IT-beveiliging  aangetrokken. Er zijn recent uiteenlopende wetten in werking getreden waarin wordt voorzien in meldplichten voor datalekken, zorgplichten voor aanbieders, digitale bevoegdheden voor politie en justitie. In deze cursus gaan we daarop in. De cursus biedt een gedegen achtergrond voor juristen die zich dit veld in korte tijd eigen willen maken. Niet alleen de juridische aspecten maar ook technische achtergronden en praktische aspecten rondom informatiebeveiliging worden behandeld. Ook gaat deze cursus in op het scenario "gehackt - wat nu?".

Toelichting

Informatiebeveiliging en cybercrime zijn van toenemend belang voor bedrijven en overheden. Ook juristen die zich niet specifiek met dit vakgebied bezig houden  kunnen niet meer zonder een gedegen kennis van de implicaties die een inbraak  of een beveiligingsincident met zich mee brengen. Deze cursus verenigt een juridisch overzicht van de betrokken wet- en regelgeving met een inzicht in de praktijk van de hacker. Met behulp van een live demonstratie zullen diverse hack-technieken worden gedemonstreerd en zal, op eenvoudige wijze, inzicht worden gegeven in  de wereld van de cybercrimineel nu (en straks).

Cybercrime & cybersecurity voor juristen: een introductie

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie