Catecholamine function, brain state dynamics, and human cognition

• R.L. van den Brink
7 november 2017
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor

• Prof.dr. S.T. Nieuwenhuis

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Inès van Arkel, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
i.van.arkel@bb.leidenuniv.nl

Samenvatting

De locus ceuruleus (LC) is een kern in de hersenstam, en stuurt wijdverbreide projecties naar de rest van het brein waar het de stof noradrenaline (NA) afgeeft. Catecholamines zoals NA hebben geen eenduidig effect op neuronen maar beïnvloeden de functie van andere neurotransmitters, een proces genaamd neuromodulatie. Door de vele projecties van de LC en de neuromodulaire eigenschappen van NA is het LC-NA systeem van grote invloed op neurale processen en geassocieerde cognitieve processen. Het onderzoek in dit proefschrift kijkt naar de rol van het LC-NA systeem in verscheidene aspecten van menselijke cognitie, en de modulatie van de staat van het brein.