Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Actualiteiten M&A en het nationaal belang

Datum
17 november 2017
Tijd
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

In deze cursus wordt de casus KPN uitgebreid behandeld: van staatsbedrijf naar prooi van een Mexicaanse tycoon en de kwart eeuw daartussen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer privatisering, corporate governance en het bod van América Móvil. Op basis van uitputtende research, onder meer in de archieven van diverse ministeries, wordt met deelnemers gediscussieerd over de ‘lessons learned’, zowel vanuit het perspectief van KPN, zijn grootaandeelhouders, de beschermingsstichting als van internationale branchegenoten.

In de cursus gaan de docenten ook in op de overnamepoging van PostNL door Bpost alsmede de recente wetgeving inzake ongewenste zeggenschap in de telecomsector. Het ministerie van Economische Zaken achtte deze wetgeving noodzakelijk na de overnamepoging van América Móvil en de geslaagde acquisitie van cybersecurity-bedrijf Fox-IT door de Britse NCC Group. De casus Akzo en Unilever zullen eveneens worden behandeld. Kunnen Nederlandse bedrijven overleven in een wereld waarin ‘hyena’s en aasgieren je bedrijf proberen kapot te maken’? Het doel van de cursus is om deelnemers een historisch en actueel overzicht te geven van ontwikkelingen in sectoren waarbij het nationaal belang wordt geacht in het geding te zijn.  

Docenten Patrick Bernhart en Jan Maarten Slagter zijn alumni van de Rijksuniversiteit Leiden en auteurs van het boek ‘De koude kermis van KPN’. De KPN-top noemt het boek een interessante beschrijving van een stuk economische geschiedenis van Nederland én een spannend jongensboek. Bernhart en Slagter publiceren geregeld over de thema’s die in het boek aan de orde komen, bijvoorbeeld in het tijdschrift Maarten! en in de Belgische financiële krant De Tijd.  

Zie ook het RTLZ-item

Actualiteiten M&A en het nationaal belang