Universiteit Leiden

nl en

Studiemiddag

Studiemiddag Voor en Na Luther

Datum
vrijdag 27 oktober 2017
Tijd
Locatie
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Zaal
Vossiuszaal

Aanmelden

U kunt zich tot 20 oktober aanmelden via het inschrijfformulier of door een bericht te sturen naar communicatie@library.leidenuniv.nl (onderwerp Studiemiddag Luther). De toegang is gratis. Wij hopen u te ontmoeten op vrijdag 27 oktober.

Voor en na Luther. Bijbels vertaald, gedrukt en bewaard in Leiden

In het kader van het Lutherjaar 2017 wordt op vrijdag 27 oktober om 14:00 uur een studiemiddag georganiseerd. 2017 is het Lutherjaar waarin vijfhonderd jaar Reformatie wordt herdacht. Maarten Luther (1483-1546) begon zijn carrière als augustijner monnik maar hij ontwikkelde zich tot dé leidende persoonlijkheid van de Reformatie in het Duitse Rijk. Vooral bekend is hij om zijn Bijbelvertaling waarmee hij de Bijbel voor het gewone volk toegankelijk maakte.

Tijdens de studiemiddag ‘Voor en na Luther’ zal niet alleen aandacht besteed worden aan Luthers eigen vertaling, maar ook aan Nederlandse vertalingen en bijbeldrukken voorafgaand daaraan en volgend daarop.  De nadruk zal daarbij liggen op Leiden, waar door de geschiedenis heen bijbels zijn vertaald en gedrukt, en waar in de Universiteitsbibliotheek tal van exemplaren van die bijbels bewaard worden.

Programma

13.45-14.00        Inloop

14.00-14.10        Welkom en introductie – Anton van der Lem (conservator oude en bijzondere westerse drukken       Universiteitsbibliotheek Leiden)

14.10-14.30        Bijbellezen vóór Luther. De vroege receptiegeschiedenis van de Delftse Bijbel (1477) - Mart van Duijn (conservator westerse handschriften en archieven, Universiteitsbibliotheek Leiden)

14.30-14.50        Vroege vertalingen van de Lutherbijbel in de Lage Landen – August den Hollander (hoogleraar religieus erfgoed, Vrije Universiteit Amsterdam)

14.50-15.10        “In de ghecroonde bijbel.” Leidse bijbeldrukkers in de vroegmoderne tijd – Paul Hoftijzer (bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het boek, Universiteit Leiden)

15.10-15.30        Thee en koffie

15.30-15.50        Uitgaven van het Griekse Nieuwe Testament gedrukt te Leiden, 1591-1641: Plantijn-Raphelengius en     Elzevier – Henk Jan de Jonge (emeritus hoogleraar Nieuwe Testament, Universiteit Leiden)

15.50-16.10        In de Leidse studeerkamers. Hoe de Statenvertalers het Nieuwe Testament vertaalden – Dirk-Jan de Kooter (buitenpromovendus Vrije Universiteit Amsterdam)

16.10-16.30        De Bijbel als vrijzinnig strijdwapen en sieraad: de Leidsche Vertaling van het Oude en Nieuwe Testament (1884-1912) – Tom-Eric Krijger (docent Nederlandse godsdienstgeschiedenis, Universiteit Leiden)

16.30-17.00        Bezichtiging bijbels uit de bijzondere collecties van de UBL

16.30-17.30        Borrel

 

> Nieuwsbericht 'Voor en na Luther in Leiden'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.