Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

The seed of the rubber tree & Een eeuwig glimlachende bloementuin

Datum
dinsdag 24 oktober 2017
Tijd
Serie
Botanische tuin
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Lezing 1: The seed of the rubber tree (in het Engels)

Deep in the Amazonian rainforest grew a solitary tree. From its bark flowed a milky white sap that changed the world: rubber. It was Sir Henry Alexander Wickham (1846-1928) who was commissioned by the Royal Botanic Gardens in Kew to smuggle seeds from the rubber-bearing tree out of Brazil and bring them to London. From Kew Gardens seedlings were dispatched to Ceylon (Sri Lanka), and Malaya (Malaysia) thus bringing an end to the Brazilian monopoly on rubber production. During this lecture author and explorer Redmond O’Hanlon will talk about the treacherous journey Henry Wickham undertook to obtain rubber seeds of the Hevea brasiliensis.

The speaker:
Redmond O’Hanlon, British author, explorer and documentary maker

Lezing 2: Een eeuwig glimlachende bloementuin - Kroonjuwelen uit de beginjaren van de botanie

De botanie als wetenschap is geboren tijdens de Italiaanse Renaissance. In Bologna en Pisa legde men botanische tuinen aan voor wetenschap en onderwijs, en werden de eerste plantkundigen opgeleid. Studenten uit heel Europa kwamen erop af, en de tomaat, tabak en Spaanse peper waren hier voor het eerst te zien. Rond 1540 maakten deze studenten de eerste herbaria: boeken met gedroogde planten. Ook in Nederland werden botanische tuinen aangelegd: als reservoir voor medicinale planten, als opleidingslocatie voor artsen, apothekers en kunstenaars, als wetenschappelijke broedplaats, maar ook als statussymbool: hoe meer exotische planten, hoe beter. Wat waren de kroonjuwelen van die tijd?

De spreker:
Prof.dr. Tinde van Andel, Clusiushoogleraar, Universiteit Leiden; bijzonder hoogleraar etnobotanie, Universiteit Wageningen

Studium Generale

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.