Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Orde in de chaos: Hoe Carolus Linnaeus het plantenrijk indeelde

Datum
dinsdag 10 oktober 2017
Tijd
Serie
Botanische tuin
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Orde in de chaos: Hoe Carolus Linnaeus het plantenrijk indeelde

Het indelen van planten is al zo oud als het gedocumenteerde gebruik ervan. De Griekse geleerden Theophrastus en Dioscorides namen bij hun indeling eerder de toepassing dan het uiterlijk van de plant in overweging, net als de auteurs van de eerste gedrukte kruidboeken, zoals Fuchs en Dodoens. In 1735 ontwierp Carolus Linnaeus een kunstmatige indeling voor alle planten, en Darwin bood in 1859 eindelijk een verklaring voor de verwantschappen van alles wat leeft. Inmiddels zien de plantbedden van de systeemtuin er dankzij de evolutiebiologie en de moleculaire genetica compleet anders uit. Hoe de classificatie van het plantenrijk door de tijd heen veranderde, dat vertelt Gerda van Uffelen tijdens haar lezing.

De spreker:
Dr. Gerda van Uffelen, hoofd collectiebeheer van de Hortus botanicus

 

Studium Generale

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.