Universiteit Leiden

nl en

Lezing

NGL lezing: Winnen met Data Science

Datum
donderdag 12 oktober 2017
Tijd
Serie
Lezingen Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden
Locatie
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Zaal
Zaal C1

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert lezingen voor iedereen met interesse in de natuurwetenschappen.

Thuisblijvers kunnen deze lezing ook via een livestream volgen.

Hoe kunnen verschillende wetenschappen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van data science? De beschikbaarheid van veel data gecombineerd met slimme algoritmen en krachtige computers zorgt voor wetenschappelijke doorbraken.

Tijdens de lezing willen wij u laten kennis maken met de fascinerende wereld van de data science, laten zien hoe de interactie tussen data science en andere wetenschapsgebieden plaats vindt en ook hoe data science wordt toegepast binnen de topsport.

Om in de topsport optimaal te kunnen presteren zijn optimale omstandigheden nodig. Vroeger waren voetbalschoenen en een behoorlijke bal voldoende, tegenwoordig helpt de data science een handje. Op het Sport Data Center (penvoerder Universiteit Leiden) weten ze precies hoe ze data science moeten inzetten om topsporters beter te maken maar ook om kinderen weer in beweging te krijgen. Zo was er een groot data-onderzoek tijdens het EK vrouwenvoetbal

Tijdens de lezing komen ook de ontwikkelingen bij de Universiteit Leiden op dit gebied aanbod. Zo startte het Leiden Centre of Data Science afgelopen jaar met een speciaal onderzoeksprogramma voor promovendi van uiteenlopende wetenschapsgebieden en werd een onderzoek met sensordata naar het speelgedrag van kleuters uitgeroepen tot het slimste project van Nederland 2016.

Programma

19:30 Inloop

19:45 Start lezing

20:30 Pauze

20:45 Vervolg lezing

21:30 Borrel

Joost Kok

Professor Joost Kok is expert op het gebied van informatieverwerking en -analyse. In de afgelopen twintig jaar hielp Kok onder meer bij onderzoek naar spelgedrag van kinderen op het schoolplein, opsporing van onregelmatigheden in zorgdeclaraties en verbetering van prestaties van Nederlandse topsporters. Het bekendste voorbeeld: het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal dat afgelopen zomer in Nederland werd georganiseerd, en door Nederland werd gewonnen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.