Afscheidscollege

Hooglandse kerk
Nieuwstraat 20
2312 KC Leiden

Op vrijdag 27 oktober 2017 vindt het afscheidssymposium en de afscheidsoratie van Jos van den Broek, hoogleraar wetenschapscommunicatie, plaats in de Hooglandse kerk te Leiden.

Alle sprekers van het afscheidssymposium getiteld Systems Thinking: Breaching the Boundaries zijn transdisciplinaire werkers en denkers die Jos inspireerden tijdens zijn loopbaan als wetenschapscommunicator, docent en onderzoeker.

Na het afscheidssymposium zal Jos van den Broek – die zichzelf ‘levenslang leerling’ noemt – zijn afscheidsoratie houden, met als titel: Mijn Systeem: Levenslang transformatief leren, over de noodzaak van transdisciplinariteit in het onderwijs.

Wilt u zo vriendelijk zijn zich vóór 1 oktober hier aan te melden voor het afscheidssymposium en de afscheidsoratie. Uw aanmelding is persoonlijk.

Direct na afscheidsoratie volgt een receptie in de Hooglandse kerk.

9:30-10.00           Coffee

10:00-10.05         Introduction by Chair: Ionica Smeets

Element: Texium (Tx) = the Element of the Future
Musical interlude: The Elements (Yellow Submarine)

10:10-10:40         George Miley (astronomer, founder of UNAWE, ULeiden).

My System: Universe Awareness (about sharing the awe of space for the unpriviliged)
Element: Hydrogen (H) = the Element of Energy
Q&A + Musical interlude (Yellow Submarine)

10:50-11:20         Simon Conway Morris (biologist and author, University of Cambridge).

My System: Unavoidable Life (about System Universe: from Big Bang to Big Brains)
Element: Carbon (C) = the Element of Life

11:30-12:00         Coffee break

12:00-12:30         Peter Westbroek (biogeochemist and author,Universiteit Leiden/Collège de France).

My System: Vulnerable World (about System Earth)
Element: Calcium (Ca) = the Element of Mother Earth
Q&A + Musical interlude (Yellow Submarine)

12:40-13:10         Douwe Breimer (pharmacologist, Universiteit Leiden).

My System: Blood, Sweat and Tears (about systems biology and health)
Element: Iron (Fe) = the Element of Biotransformations

13:20-13:55         Lunch break

13:55-14:25         Ronella Grootens-Wiegers (health communication scientist, LUMC).

My System: My Twisted Brain (about transdisciplinarity in health communication)
Element: Rg (Röntgenium) = the Element of Health
Q&A + Musical interlude (Yellow Submarine)

14:35-15:05         Tomas Björkman (physicist, entrepreneur, investment banker and author, Ekskäret Stiftelsen, Stockholm/London).

My System: Market Myths (about systems thinking and economy)
Element: Gold (Au) = the Element of Prosperity

­­­­­

15:15-15:45         Lene Andersen (futurist and author, NextSkandinavia, Kopenhagen/Stuttgart).

My System: Teaching Values (about systems thinking, philosophy, history and Bildung)
Element: Chlorine (Cl) = The element of Atrocity
Q&A

15:50-16:15         Tea break

Musical interlude: Sweelinck (Erik van Bruggen, Van Hagerbeer Organ)

16:15-17:00         Afscheidscollege/Farewell lecture Jos van den Broek (life-long learner, Universiteit Leiden/LUMC).

My System: Life-Long Transformative Learning (about the need for transdisciplinarity in education) (in Dutch)
Element: Silicon (Si) = the Element of Creativity

Musical interlude: Sweelinck improvisation (Erik van Bruggen, Van Hagerbeer Organ)

17:00-18:00         Reception + drinks