Universiteit Leiden

nl en

Debat

Wat een beeld kan doen: Marlene Dumas en Alfred Schaffer in gesprek met Ernst van Alphen

Datum
dinsdag 19 september 2017
Tijd
Locatie
Spui25
Spui 25-27
1012WX Amsterdam

Kunstkracht

Tijdens deze eerste gespreksavond in de reeks KunstKracht gaan Marlene Dumas en Alfred Schaffer in gesprek over de vraag hoe zij hun relatie ten aanzien van de politiek van beelden zien.

Wat we denken te weten over de wereld en de manier waarop we de wereld waarnemen, wordt beïnvloed door de beelden die we zien op televisie, in het nieuws en in het publieke domein. Hoe gaan de hedendaagse schilderkunst en poëzie om met die alomtegenwoordige, indringende beelden?

Wat is de opdracht of unieke kans van kunstenaars ten aanzien van de politiek van beelden? En hoe zien zij hun eigen poëzie en schilderijen in het kader hiervan? In het gesprek tussen Dumas en Schaffer gaat het over hun ervaringen met de politiek van beelden in Nederland, Zuid-Afrika en in andere landen. Voertaal: Nederlands en Engels

Over de sprekers

Marlene Dumas, geboren in Zuid-Afrika, woont en werkt in Amsterdam. Zij heeft brede internationale erkenning gekregen voor de scherpzinnige manier waarop haar werk reflecteert op de politiek van beelden en representatie. Haar werk is onder andere tentoongesteld op Documenta (1992), de Biënnale van Venetië (1995), en in MOCA (Los Angeles), het Tate Modern (Londen) en andere belangrijke musea.

Alfred Schaffer is een gelauwerd Nederlandse dichter die woont en werkt in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Zijn laatste dichtbundel Mens Dier Ding (2014) gaat over de incoherente, maar politiek verstrekkende grenzen tussen mens, dier en voorwerp. Dit najaar is Schaffer gastschrijver bij het Leiden University Centre for the Arts in Society. Als onderdeel daarvan zal hij de jaarlijkse Albert Verwey-lezing aan de Universiteit van Leiden houden.

Ernst van Alphen is hoogleraar algemene literatuurwetenschap aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. Daarnaast is hij auteur van Staging the Archive: Art and Photography in Times of New Media (Reaktion Books, 2014) en Art in Mind: How Contemporary Images Shape Thought (The University of Chicago Press, 2005).

KunstKracht: Verbeelding en activisme in een post-truth-tijdperk

We bevinden ons in een post-truth-tijdperk, waarin feiten niet leidend en nieuws niet waar lijken te hoeven zijn. Als feiten er niet meer toe doen, krijgt de verbeelding dan vrij spel? Of wordt zij juist beknot? Staan kunstenaars, de meesters van de verbeelding, machteloos of zijn zij juist de rolmodellen die onze politieke verbeelding kunnen bevrijden en tot actie aanzetten? Welke politieke kracht kunnen we toekennen aan kunst? Hoe zit het met kunst en politieke verbeelding in Nederland? 

De Akademie van Kunsten organiseert in samenwerking met het Leiden University Centre for the Arts in Society en SPUI25 de reeks gespreksavonden KunstKracht waarin kunstenaars met wetenschappers en publiek spreken over de kracht van kunst, het belang van politieke verbeelding en de rol die kunst daarbij kan spelen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Meld je hier aan.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.