Stereotype rolpatronen in kinderboeken

Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Spaanse Trappen

Moeder kookt, vader werkt buiten de deur, meisjes zijn bezig met hun uiterlijk en jongens zijn druk met sport. De rolpatronen die kinderen steeds terugzien hebben invloed op hoe ze de wereld zien en de keuzes die ze, ook als volwassen, maken. Wat als rolpatronen in mindere mate aanwezig waren geweest, had dat je keuze voor bijvoorbeeld een studie beïnvloed.

Praat mee op 20 september in Den Haag

Sterre van Putten, studente van Leiden University College, deed in 2017 onderzoek naar rolpatronen in kinderboeken. Zij constateert dat er in kinderboeken nog veel stereotype rolpatronen voorkomen. Op 20 september gaan we hier verder op in. Wat is de stand van zaken en wat zijn de gevolgen van stereotype rolpatronen in kinderboeken? Hoe kan de stereotiepe beeldvorming worden verminderd? En wie kan hieraan bijdragen en op welke manier?

• Introductie Zo-ook.
  • Presentatie Sterre van Putten over haar thesis over rolpatronen in kinderboeken.
  • Presentatie Judi Mesman, hoogleraar Interdisciplinary Study of Societal Challenges, over subtiele vormen van stereotypering in de opvoeding.
  • Discussie met het publiek.

Wil je meepraten? Of wil je meer horen over dit onderwerp? We zien je graag op 20 september!

Zo-ook blog