Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Jemen in de Golfpolitiek

  • Carolien Roelants
  • Marina de Regt
Datum
donderdag 28 september 2017
Tijd
Toelichting
Vrij te bezoeken, borrel na afloop
Serie
WHAT's NEW?! Lezingenreeks Najaar
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
028
Verwoest huis in Sana'a

Jemen in de Golfpolitiek

De burgeroorlog die sinds 2015 in Jemen woedt is een van de meest mensonterende vergeten conflicten in het Midden-Oosten. Vanaf 1978 regeerde een toenemend autoritair en corrupt bewind onder leiding van president Ali Abdulah Saleh het door droogte en natuurgeweld geteisterde land. In 2011 werd die regering ten val gebracht en sindsdien is het wankele evenwicht in Jemen zoek. Sjiitische Houthi's strijden tegen de nieuwe, overwegend soennitische regering van Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi. Een coalitie van 10 Arabische landen met instemming van de Verenigde Staten bestrijdt de Houthi's, die er desalniettemin in slagen om een groot deel van het land, waaronder de hoofdstad Sana'a, in hun greep te houden. Het conflict gaat gepaard met een humanitaire crisis van formaat: miljoenen Jemenieten hebben geen beschikking over drinkwater, voedsel en medicijnen. 

LUCIS brengt dit vergeten conflict onder de aandacht met een WHAT's NEW?!-lezing gewijd aan de toestand in Jemen. Deskundigen Carolien Roelants en Marina de Regt ontrafelen de gecompliceerde situatie, waarna het publiek de gelegenheid krijgt vragen te stellen en zich in de discussie te mengen. 

Over Carolien Roelants

Carolien Roelants was dertig jaar redacteur Midden-Oosten bij NRC Handelsblad en schrijft voor die krant wekelijks een column over de ontwikkelingen in het gebied. In 2013 was ze najaarsfellow bij LUCIS en gaf ze een serie lezingen over de Arabische Lente met de titel Revolutie of Zinsbegoocheling? De lezingenreeks werd onder dezelfde naam in boekvorm uitgebracht bij Leiden University Press. Met Paul Aarts schreef ze het boek Saoedi-Arabië, De revolutie die nog moet komen

Over Marina de Regt

Marina de Regt is onderzoeker en docent bij de afdeling Sociale en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De Regt is gespecialiseerd in gender, arbeid, migratie en ontwikkeling in het Midden-Oosten en de Hoorn van Afrika en in het bijzonder in Jemen en Ethiopië. Haar proefschrift Pioneers or Pawns? Women Health Workers and the Politics of Development in Yemen werd in 2007 uitgegeven door Syracuse University Press. Ze werkte van 1991-1998 in twee ontwikkelingsprojecten in Jemen, waarna ze terugkeerde naar de wetenschap. Ze deed ook uitgebreid onderzoek naar migratie tussen Jemen en de Hoorn van Afrika. In haar lezing zal ze het hebben over de achtergrond van de oorlog in Jemen, de humanitaire crisis en de invloed op de samenleving.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.