Lezing

Involving the audience. Textual strategies in Livy’s account of the battle of Cannae

• Prof.dr. Caroline Kroon
  • Dr. Lidewij van Gils
28 september 2017
Serie
Forum Antiquum
University Library
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal

De lezing zal gaan over tijdsgebruik en narrative technieken bij Livius, waarbij de focus zal liggen op boek 22 van Ab Urbe Condita. De lezing begint om 16:00 en wordt gehouden in de Vossiuszaal. Aansluitend zijn zowel docenten als studenten uitgenodigd voor een borrel bij Barrera.

De lezing zal in het Engels gehouden worden.

Abstract

Antieke historiografische teksten bevatten iets dat we sinds Hayden Whites onderzoek naar moderne historiografie als emplotment kennen: een verzameling van een serie gebeurtenissen gepresenteerd als een narratief met een plot. In onze lezing zullen we ons richten op de tekstuele keuzes en tekstuele strategieën die Livius hanteert in het narratief van boek 22 van Ab Urbe Condita, in het bijzonder in zijn verslag van de Slag bij Cannae. Met behulp van inzichten uit de discourslinguistiek, cognitieve taalwetenschap en narratologie zullen we proberen de tekstuele strategieën en technieken waarmee Livius zijn publiek bij zijn verslag betrekt te tonen.

Over de sprekers

Caroline Kroon is sinds 2013 professor Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft Klassieke Talen en Taalwetenschappen gestudeerd aan de UvA, waar ze in 1995 gepromoveerd is. Haar onderzoek richt zich op klassieke Latijnse literatuur en kenmerkt zich door de interdisciplinaire literatuurwetenschappelijke en taalwetenschappelijke benadering. Een terugkerend thema in haar onderzoek is de manier waarop ze discourslinguistiek en pragmatiek inzet voor de literaire benadering van Latijnse teksten. Momenteel is Caroline Kroon een van de zes hoofdcoördinatoren van het Zwaartekrachtprogramma van Anchoring Innovation.

Lidewij van Gils is assistent professor Latijn in het Amsterdam Centre for Ancient Studies & Archaeology. Ze heeft aan de Vrije Universiteit gestudeerd, waar ze in 2009 ook is gepromoveerd op de narrationes in Cicero’s redevoeringen. Haar onderzoek richt zich onder andere op het gebruik van negatie, partikels van tegenstelling en andere vormen van interactie en intersubjectiviteit bij Cicero, Livius en Tacitus. Haar meest recente publicatie, een resultaat van haar interdisciplinaire narratologische en discourspragmatische aanpak, is een boek over tekstuele strategieën in Grieks en Latijns oorlogsnarratief (bewerkt door Van Gils, De Jong & Kroon).