Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium | Seminar

Demonstreren: recht of gunst?

Datum
donderdag 28 september 2017
Tijd
Toelichting
Inloop vanaf 18:30 uur.
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Het lijkt schering en inslag de afgelopen jaren: burgemeesters en politie die demonstraties belemmeren. In Rotterdam werden vorig jaar bijna 200 betogers preventief opgepakt en vastgezet, nog voordat ze hun spandoek konden uitvouwen. De meeste zijn nooit vervolgd. In Amsterdam, Den Haag en Geleen moest er een rechter aan te pas komen om de burgemeesters op hun vingers te tikken: zij waren hun bevoegdheid te buiten gegaan door demonstraties vanwege hun inhoud te verbieden.

De vraag rijst: wordt demonstreren zo niet meer een gunst dan een recht?

De vrijheid van vergadering en betoging is een grondrecht. Het mag slechts in een beperkt aantal gevallen worden beperkt op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom) en de Gemeentewet.
Ja, burgemeesters mogen dit recht inperken om de veiligheid en openbare orde te handhaven. Maar zij mogen zich niet bemoeien met de inhoud. Of de boodschap van de demonstranten binnen de vrijheid van meningsuiting valt, is een toets die alleen is voorbehouden aan de rechter. Een ingewikkelde toets, juist in die gevallen waarin de inhoud een burgemeester doet vrezen voor wanordelijkheden.

Hoe verklaren we bovengenoemde ontwikkelingen rond demonstraties? Zijn het de vele spanningen die er op dit moment in de maatschappij leven? Zijn de geldende regels waar bestuurders zich aan moeten houden onduidelijk? Kan de recent geƫvalueerde Wom bijdragen aan oplossingen?

Tijdens dit NJCM-seminar gaan panelleden uit verschillende disciplines in op bovenstaande vragen en volgt er een debat met het publiek.

Website NJCM

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.