De Montesquieu Prinsjeslezing: In verscheidenheid verenigd?

15 september 2017
Sociëteit De Witte
Plein 24
2511 CS Den Haag

Het motto van de Europese Unie is ‘in verscheidenheid verenigd’, maar lang niet alle Europeanen merken iets van die eenheid. Neem bijvoorbeeld de Brexit; miljoenen Britten gebruikten het referendum om aan te geven dat ze zich willen afscheiden van de EU. En ook al is Europa een welvarend continent, toch weten extreemrechtse en populistische partijen veel stemmen te trekken. In Nederland, maar ook in EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland.

Slagen de EU en haar lidstaten er voldoende in om haar burgers bij elkaar te brengen? Is diversiteit nog wel een verbindende factor?

De Europese integratie is inmiddels vergevorderd, maar is er ook sprake van een Europese identiteit? Of botst dit met nationale gevoelens? Hoe zorgen de EU en haar lidstaten voor verbondenheid, ondanks verschillende ideeën over normen en waarden?

Caroline de Guyter, Europadeskundige en correspondent bij de NRC, en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer geven hun visie op dit onderwerp tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing, georganiseerd in samenwerking met de Stichting Europalezing. De lezing wordt gemodereerd door Caspar van den Berg, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden.

Inloop

Opening lezing

Lezing Paul Scheffer

Lezing Caroline de Gruyter

Vraaggesprek

Afsluiting lezing

Meld u aan via het aanmeldformulier

Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u onverhoopt verhinderd, dan verzoeken wij u dit door te geven via info@europelecture.com.