Lezing | Studium Generale

Rijk van Flora: De hortus medicus en hortus botanicus als openluchtacademie in de Nederlandse 17de eeuw

• Prof.dr. Erik de Jong
26 september 2017
Serie
Botanische tuin
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

Nederlandse steden zagen, net als andere Europese steden, in de 16de en 17de eeuw de geboorte van de hortus medicus: een tuin waar medicinale planten werden samengebracht en hun betekenis en werking voor algemeen welzijn werd onderwezen aan aankomende apothekers en medici. Sommige van deze tuinen transformeerden zich tot hortus botanicus waarin de botanische wetenschap tot bloei kwam. Dat gebeurde mede onder invloed van nieuwe plantintroducties uit de hele wereld. Deze tuinen waren onderdeel van stedelijke zorg en trots. Planten stonden centraal in opvattingen over natuur,  natuurfilosofie, gezondheid, menselijk lichaam, cultuur en schoonheid. Flora's Rijk kende vele bewonderende onderdanen. Deze lezing neemt u mee op een wandeling met voorbeelden van de 17de-eeuwse horti in Leiden, Amsterdam en Haarlem.

De spreker:
Prof.dr. Erik de Jong, Artis-hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur, Universiteit van Amsterdam

Studium Generale